Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani u pečalbi

Tjedan u znaku Škifića i Brale

Autor: Andrija Dešpoja

31.10.2023. 19:41
Tjedan u znaku Škifića i Brale

Foto: MILAN KřIčEK/BC PARDUBICE



Pregled rubrike »Zadrani u inozemstvu« koja donosi novosti vezane uz naše sugrađane, košarkaše i košarkaške djelatnike, izvan granica Lijepe Naše započinjemo na krajnjem istoku, od VTB lige gdje se u sedmom kolu upriličio svojevrstan zadarski okršaj. Lokomotiv Kuban u kojem ulogu pomoćnog trenera vrši Jurica Žuža svladao je u gostima Samaru (83:90) u kojoj je uzde momčadi od, zbog operativnog zahvata odsutnog Dražena Anzulovića, preuzeo Stipe Kuliš, uz asistenciju Josipa Miliše. Družina iz Krasnodara našla se nakon ove pobjede na omjeru 3-4, dok je Samara na diobi četvrtog mjesta s omjerom 4-3. Avtodor Saratov za koji nastupa Dominik Mavra neće po dobrome pamtiti protekli tjedan u kojem je doživio dva poraza.


Dominik Mavra (BC Avtodor Saratov)

FOTO: Ilija Khamov/VTB liga


Još u srijedu je kapitulirao u Kazahstanu od Astane (75:62), a Mavra je u porazu svoje momčadi sudjelovao s 12 i pol minuta u igri tijekom kojih je ubacio dva poena, čemu je dodao i tri asistencije, dok je za vikend Saratov upisao i šesti poraz, od UNIKS-a iz Kazanja (72:82). Nekadašnji kapetan Zadra imao je zapaženu ulogu u tom susretu jer je za 37 minuta provedenih na parketu ostvario vrlo dobar učinak od 11 koševa, šest skokova i devet asistencija, međutim momčadski je upisan neuspjeh koji je Saratov zabetonirao na pretposljednjem mjestu na ljestvici s omjerom 1-6.


Baltički dvojac


U susjedstvu se nalazi Pavle Marčinković koji brani boje azerbajdžanskog Sabaha, no sastav iz Bakua je i u drugom nastupu u Eurokupu i drugi puta bio prisiljen položiti oružje. Nakon poraza od Mornara, Azerbajdžanci su istu sudbinu doživjeli i u srazu s turskim Bahçesehirom (65:83), a Marčinković je proveo svih 40 minuta u igri i pritom upisao učinak od 12 poena, tri skoka i tri asistencije. U Litvi su najzanimljiviji putevi Juventusa iz Utene, čiji dres nosi stasiti Zadranin Ivan Vraneš, te Nevežisa u kojem se ove sezone skrasio Lovre Bašić. Vraneš je još u srijedu s uspjehom zaključio nastup u trećem kolu skupine A Kupa kralja Mindaugasa, svladavši u gostima Mažeikiai sa 75:86, a zadarski krilni igrač je u 18 minuta na terenu doprinio sa šest koševa, pet skokova i četiri asistencije, dok je tri dana kasnije predvodio svoju momčad u domaćem porazu od lidera prvenstva Rytasa 96:103.


Duje Brala (HKK Široki)

FOTO: HKK Široki




Nije na koncu pomoglo sastavu iz Utene ni njegovih 18 poena, šest uhvaćenih lopti i tri asistencije te se Juventus nakon sedam odigranih kola nalazi na četvrtoj poziciji na ljestvici s omjerom 5-2. Nevežis, pak, ni dalje nama razloga za zadovoljstvo. Momčad za koju nastupa Lovre Bašić nastavila je s porazima pa je u Kupu kralja Mindaugasa poražena kod Olimpas Palange sa 77:66, a 28-godišnji zadarski razigravač sudjelovao je sa sedam koševa, tri skoka i šest asistencija, dok je novi poraz doživljen i u litavskom prvenstvu. Boljim od Nevežisa su se pokazali BC Wolvesi (89:74), s tim da je Bašić pokazao zavidnu razine igre i prometnuo se u najboljeg igrača svoje momčadi s 12 koševa i devet asistencija. Zato je odličan individualan tjedan imao Jure Škifić sa svojim Pardubicama koje su upisale poraz i pobjedu u češkoj NBL ligi. U srijedu je napravljen krivi korak na domaćem parketu kontra Srsni Piseka (100:104) pa je tako propala briljantna izvedba Škifića od 21 koša, 14 skokova i šest asistencija, no popravak je stigao četiri dana kasnije na gostovanju kod Slavije Prag koja je deklasirana s 57:83, a Škifić je pomogao svom klubu na putu do pete pobjede s 18 koševa, osam skokova i dva uspješna dodavanja.


Švicarske radosti


Škifićevom sugrađaninu Mariju Špaleti, koji brani boje austrijskog prvoligaša BC Nord Dragonza, još nije krenulo na momčadskom planu jer su »Zmajevi« upisali novi poraz. Ovog puta su nastradali u susretu osmine finala austrijskog kupa, na parketu Oberwarta, rezultatom 101:73. Špaleta je kao i svaki put dosad bio jedan od najistaknutijih članova svoje momčadi, doprinijevši s 14 koševa i osam skokova. Preko puta Austrije, u Švicarskoj, punu vreću zadovoljstva s proteklim tjednom su dobili Marko Selin, Ivan Beram i Toni Vidaić, čija je Vevey Riviera upisala dvostruko slavlje i tako se uspela do drugog mjesta na ljestvici švicarskog elitnog ranga s omjerom 4-1. Zadarsko osoblje može se pohvaliti skalpom nad Lausanneom koja je kapitulirala na svom parketu sa 72:80, dok je tri dana poslije na domaćem terenu svladan, također član gornjeg doma, SAM Massagno sa 69:66.


Vice Grbić i Marko Selin (kadeti KK Zadar)

FOTO: Šime Zelić/KK Zadar


Malo zapadnije, u Belgiji, pobjedu je upisao Dario Gjergja sa svojim Oostendeom. U domaćem srazu BNXT lige kontra Leuvena Gjergjina momčad je slavila s 91:75 i tako se popela na treće mjesto s omjerom 4-1. U istom natjecanju participira i Liege Tihomira Bujana koji je, pak, nastradao na gostovanju kod Antwerpena s 81:71 i sada se nalazi na omjeru od dvije pobjede i četiri poraza. Za kraj, u našem neposrednom susjedstvu je s više nego solidnim igrama nastavio nekadašnji član kluba s Višnjika Duje Brala. On je sudjelovao s 15 koševa i pet skokova u slavlju Širokog kod Borca iz Banja Luke (64:71). Sastavu s Pecare bila je to treća pobjeda iz četiri utakmice bosanskohercegovačkog prvenstva, čime gledaju u leđa jedinoj neporaženoj tuzlanskoj Slobodi.


Ružić standardan u Pratu


Skroz na južnom dijelu Europe, u Španjolskoj, Donatov grad ima predstavnika u Michaelu Ružiću koji je prošlog ljeta prešao u redove Joventuta, da bi ga oni proslijedili u svoju filijalu CB Prat koji se natječe u trećoj španjolskoj ligi. Ružić od početka sezone uživa povjerenje trenera Alberta Canellasa, pa je 17-godišnji Zadranin i u srazu četvrtog kola na gostovanju kod Algineta zaslužio 26 minuta na terenu, te je ugradio devet poena i pet skokova u pobjedu svoje momčadi rezultatom 80:90.