Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zadrani u pečalbi

Vraneš predvodio Juventus do nove pobjede

Autor: Andrija Dešpoja

17.10.2023. 20:25
Vraneš predvodio Juventus do nove pobjede

Foto: Ilija Khamov/VTB liga



Dosta prometan vikend imali su zadarski košarkaški djelatnici izvan Hrvatske, a u izvještaj s europskih parketa najbolje je krenuti iz daleke Rusije u kojoj se nalazi solidna kolonija iz Donatovog grada. Lijepe uspomene imat će Stipe Kuliš i Josip Miliša koji su u svojstvu pomoćnika prvog trenera Samare zaslužili svoju dnevnicu jer je u gostima svladana MBA Moskva s 65:77, te je Samara sada na polovičnom učinku u VTB ligi. Dašak pobjede, pak, nije iskusio Jurica Žuža koji asistira u Lokomotiv Kubanu, koji je u četvrtom kolu regionalne lige izgubio na gostovanju kod Uralmaša 84:78.


Bilan protiv Zubčića


Blijedu partiju pružio je nekadašnji kapetan Zadra Dominik Mavra koji je upisao slabašan učinak od dva poena, tri skoka i četiri asistencije za 27 minuta igre u tijesnom porazu Saratova na svom parketu od Jeniseja (88:89). Šou je na kraju ukrao Xavier Rathan-Mayes koji je zabio 38 koševa, uključujući i pobjedničku tricu sa zvukom sirene. Ivan Vraneš je nastavio s izvrsnim izvedbama u litvanskom prvenstvu. Visoki Zadranin je s 19 poena i pet skokova bio najbolji u slavlju Juventusa nad Šiauliaijem 88:66, što je sastavu iz Utene četvrta pobjeda u pet odigranih kola. Prvi poraz u novoj sezoni upisao je Napoli za koji nastupa Tomislav Zubčić. Poraženi su Napolitanci u gostima kod Brescije s 80:71, a Zubčić se uklopio u sivilo svoje momčadi s učinkom od šest koševa, šest skokova i dvije asistencije. U redovima Brescije daleko najbolji je bio nekadašnji igrač Zadra Miro Bilan koji je zabio 15 poena, čemu je dodao i 14 skokova. Poput Zubčića, loš dan je imao i Jure Škifić čije su Pardubice izgubile na strani u šestom kolu češkog prvenstva od Olomouckog (87:86). Zadarski krilni centar zabio je četiri poena, uhvatio sedam skokova i podijelio dvije asistencije. S druge strane, solidnu predstavu je pružio Duje Brala (deset koševa uz tri skoka) u dresu Širokog, koji je upisao prvu prvenstvenu pobjedu u drugom kolu bosanskohercegovačkog prvenstva na gostovanju kod Leotara sa 63:85.


Gjergji trenerski dvoboj


Sličan učinak imao je i Michael Ružić koji nastupa za španjolskog trećeligaša El Prat Joventut. Mladi Zadranin je doprinio pobjedi nad Fibwi Palmom (107:90) s 11 poena i tri skoka za 16 minuta provedenih u igri. Najgore je prošao Mario Špaleta čiji je BBC Nord pregažen od Klosterneuburga s 49:99, a Zadranin je bio i neloš u odnosu na suigrače s učinkom od deset koševa i tri skoka. U švicarskom elitnom rangu, točnije u Vevey Rivieri, svoj kruh zarađuju trojica zadarskih mladih trenera: Marko Selin, Ivan Beram i Toni Vidaić, a njihov klub je doživio poraz u drugom kolu tamošnjeg prvenstva kod Neuchatela (79:68). Za kraj je ostavljen dvoboj zadarskih trenera u BNXT ligi, gdje je Oostende Darija Gjergje u gostima dobio Liege Tihomira Bujana sa 78:86 u petom kolu regionalnog natjecanja u kojem sudjeluju klubovi iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga.