Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani u pečalbi

Mavri zadarski okršaj u Rusiji, Špaleta briljirao u porazu

Autor: Andrija Dešpoja

07.11.2023. 08:53
Mavri zadarski okršaj u Rusiji, Špaleta briljirao u porazu

Foto: Maksim Abramov/VTB liga



Pregled tjedna zadarskih košarkaških djelatnika izvan Hrvatske krećemo iz VTB lige gdje je za vikend na rasporedu bilo osmo kolo. Lokomotiv Kuban u kojem posao pomoćnog trenera odrađuje Jurica Žuža ugrabio je četvrtu pobjedu, svladavši na svom parketu Nižnji Novgorod s 89:64, dok se zadarski okršaj dogodio u srazu Samare, koju s klupe predvodi Dražen Anzulović uz asistenciju Stipe Kuliša te Josipa Miliše, i Saratova u kojem kruh ove sezone zarađuje nekadašnji kapetan Zadra Dominik Mavra. Vrijedne bodove na koncu su odnijeli gosti u čijim redovima se iskazao Mavra koji je nešto više od 32 minute na terenu okrunio učinkom od 17 koševa (trica 4-4), dva skoka i sedam asistencija. Saratovu je ovo druga pobjeda iz osam utakmica, dok je Samara na polovičnom učinku (4-4). Novi poraz, treći u nizu, doživio je Pavle Marčinković koji od ovog ljeta brani boje azerbajdžanskog Sabaha. Klub iz Bakua nastupa u FIBA-inom Eurokupu, a treće kolo ga je odvelo na megdan češkom Nymburku koji se pokazao nadmoćnim s 95:61. Marčinković je sudjelovao s 13 poena, šest skokova i tri asistencije u porazu koji je Sabah zakovao za dno poretka u svojoj skupini.


Bašić predvodio


Pregled događanja na prostorima bivšeg SSSR-a zaključujemo s litavskim prvenstvom gdje je Juventus Ivana Vraneša igrao derbi osmog kola na parketu BC Wolvesa. Pobjeda je pripala domaćinima sa 77:71, a Vraneš je bio najbolji pojedinac svoje momčadi sa 17 koševa, pet skokova i tri uspješna dodavanja. Momčad iz Utene je prije nastupa u litavskom elitnom rangu odradila obvezu u Sjevernoeuropskoj ligi, svladavši u gostima Bristol Flyerse s minimalnih 75:76. U drugoj pobjedi Juventusa u ovom natjecanju Vraneš je sudjelovao s nepunih deset minuta na terenu, postigavši četiri poena, uz dva skoka i dvije asistencije. Razloga za zadovoljstvo proteklog tjedna imao je Lovre Bašić, čiji je Nevežis ugrabio visoku pobjedu 83:57 u četvrtom kolu skupine B Kupa kralja Mindaugasa nad Olimpas Palangom. Zadarski razigravač predvodio je svoju momčad sa 16 koševa, dva skoka i šest asistencija.


Lovre Bašić (BC Nevežis)

FOTO: FIBA


Za razliku od prošlog tjedna kada je briljirao u dresu Pardubica, Jure Škifić je odigrao tek prosječnu partiju u porazu svog kluba na gostovanju kod USK Praga (86:71). Zadarski krilni centar sudjelovao je 19 minuta u igri, pritom ostvarivši učinak od 11 koševa i osam skokova, a Pardubice se nakon petog poraza iz deset utakmica nalaze na sredini ljestvice češkog košarkaškog prvenstva. Nikako da krene Mariju Špaleti u dresu BC Nord Dragonza koji i dalje ne zna za pobjedu ni nakon šest odigranih kola u austrijskom elitnom rangu. Odigrali su »Zmajevi« dvije utakmice na svom parketu proteklog tjedna i u oba upisali poraze. U prvoj je puni plijen odnio St. Polten s 40 koševa razlike (66:106) uz 15 poena i četiri skoka Špalete, dok je tri dana kasnije bodove iz Eisenstadta uzeo i Swans Gmunden (75:97), a u tom dvoboju Špaleta je odigrao svih 40 minuta i prikazao vrhunsku partiju s 29 koševa i deset skokova.


Zaposleni Ružić




U Špaletinom susjedstvu, u Švicarskoj, pobjednički niz je nastavila Vevey Riviera u čijem se stručnom stožeru nalaze trojica Zadrana: Marko Selin, Ivan Beram i Toni Vidaić. Tijesna, ali slatka pobjeda 76:74 upisana je na domaćem parketu protiv Nyona te se Vevey Riviera s omjerom 5-1 nalazi u svojstvu prve pratnje jedinom neporaženom Fribourgu Olympicu. Oostende Darija Gjergje imao je dva ispita u zadnjih sedam dana, prvi u Ligi prvaka na gostovanju kod Strasbourga je zaključen porazom (81:68), dok je popravni uslijedio za vikend kada se Oostende dočepao pete pobjede (84:77) u BNXT ligi i tako se održao na vrhu poretka s Circus Brusselsom i Limburgom.


Dario Gjergja

FOTO: FIBA


Upravo protiv dotad neporaženog Limburga veliku pobjedu 75:72 je ugrabio Liege u kojem asistentsku ulogu vrši Tihomir Bujan, uspevši se na sedmo mjesto BNXT ljestvice s omjerom 3-4. Za kraj je ostao najmlađi zadarski »pečalbar« Michael Ružić koji je imao i najprometnijih sedam dana od svih svojih sugrađana na radu izvan Hrvatske. Uz debitantski nastup u Eurokupu u dresu Joventuta protiv Hamburga (108:76) u kojem je participirao s četiri koša i dva skoka u pet minuta na terenu, 17-godišnji Ružić je odradio dva kola trećeg španjolskog ranga za svoj CB Prat. U petom kolu upisan je poraz na gostovanju kod Saloua (84:78), a Ružić je za 21 minutu postigao devet poena i uhvatio tri lopte, dok je u šestom kolu Prat slavio na svom terenu protiv Gran Canarije s 95:78, uz Ružićev učinak od deset koševa, četiri skoka i tri asistencije u 30 minuta provedenih u igri.


Brala ponovno dvoznamenkast


U Širokom iz kola u kolo sve bolje igre prikazuje nekadašnji član svlačionice na Višnjiku Duje Brala. On je pomogao svom klubu s 13 koševa, četiri skoka i tri asistencije da dođe do četvrte pobjede u bosanskohercegovačkom prvenstvu. Ceh su na Pecari platili Sparsi s 82:70, a prvi nastup ove sezone nakon ozljede u dresu Širokog upisao je i Gabrijel Karamarko koji je u nepunih 12 minuta zabio jedan poen, uz dvije asistencije. Najbolji u sastavu Ivana Velića bio je bivši član Zadra Martin Junaković s 23 koša, šest skokova i četiri uspješna dodavanja.