Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

NEKADAŠNJI STRATEG ZADRA

Ivan Perinčić: Fokusirani smo na Belgiju te idemo korak po korak

Autor: Paulo Sarić

12.08.2023. 11:34
Ivan Perinčić: Fokusirani smo na Belgiju te idemo korak po korak

Foto: SAVO PRELEVIC



Pred hrvatskom košarkom su najvažniji dani ljeta. Nakon što su kroz srpanj uspješno apsolvirane pretkvalifikacije za EuroBasket, pred izabranicima Josipa Sesara su još jedne pretkvalifikacije. Ovoga puta za Olimpijske igre. Popis dvanaestorice putnika za Istanbul jučer je obznanjen javnosti, a među njima se našlo i ime jednog igrača Zadra Darija Drežnjaka. No, neće stariji brat Drežnjak biti jedini zadarski predstavnik u najvećom turskom gradu. Veliku ulogu će imati i nekadašnji košarkaš i trener Zadra, a sada prvi pomoćnik u seniorskoj reprezentaciji Ivan Perinčić koji je proteklih pet tjedana bio desna ruka izborniku Sesaru na putu prema uspjehu u Turskoj.


– Privilegij je biti dio reprezentacije i predstavljati svoju državu te želim zahvaliti Josipu što me pozvao da budem dio stožera. Odradili smo kvalitetno pripremno razdoblje te smo dominantno prošli kroz pretkvalifikacije, a uz to smo i napravili pozitivnu atmosferu među momcima i dobru bazu za daljnji rad. Gušt je biti dio ove skupine igrača i stručnog stožera, jer svi dijelimo iste ciljeve, a uz to smo i svi željeli biti ovdje, što je i najvažnije. Položili smo dobre temelje i to nam je zalog za turnir u Istanbulu – kazao je u uvodu pomoćni trener hrvatske košarkaške reprezentacije Ivan Perinčić.


Foto: SAVO PRELEVIC


Poker nositelja


Momčadi koja je suvereno prošla kroz pretkvalifikacije i, valja to kazati, vrlo laganu skupinu u kojoj su se uz Hrvatsku našle i izabrane selekcije Irske i Luksemburga prije nešto više od tjedan dana priključila su se četvorica ponajboljih igrača i projiciranih nositelja igre: kapetan Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja i Jaleen Smith.




– Sva četvorica posjeduju izvanredan košarkaški talent i zbog toga igraju na najvišim razinama. Šarić i Zubac već godinama nastupaju u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, dok Hezonja i Smith igraju u Euroligi, te bi nam trebali donijeti dodatnu kvalitetu na već postavljeni sustav igre, pošto individualnim rješenjima mogu pronaći ključ za sve napadačke probleme s kojima bismo se mogli susresti. Jako je bitno što su se sjajno uklopili u momčad s igračima koji su s nama još od početka srpnja, a to je olakšala činjenica da se radi o dečkima koji imaju sjajne ljudske osobine. Proteklo razdoblje smo iskoristili za uigravanje, a sve je počelo još u Zagrebu u vremenu dok je ostatak reprezentacije gostovao u Irskoj i Luksemburgu. Od samog početka je plan bio da ne idem na »turneju«, već da novopridošlu četvorku upoznam s našim napadačkim setovima kako bi nam razdoblje prilagodbe bilo što je moguće kraće. Posljednjih desetak dana koliko smo svi zajedno trenirali iskoristili smo na najbolji mogući način. Istina je da nismo imali previše vremena, ali smo u ovom kratkom periodu koje smo imali na raspolaganju izvukli maksimum – rekao je zadarski stručnjak.


Foto: FIBA


Reprezentacija čast i privilegija


Osim samog datuma početka zajedničkog, finalnog, dijela priprema Hrvatskoj su probleme ponovno stvorili i otkazi velikog broja igrača. Tužna je to »tradicija« koja traje već nekoliko ciklusa i koja je imala velikog utjecaja na strmoglavi pad hrvatske košarke u posljednjim godinama. U Istanbul putuje 12 odabranih, ali ne i 12 idealnih, te je teško ne primijetiti da se na konačnom popisu izbornika Sesara ne nalazi veliki broj igrača koji su svojom kvalitetom to zaslužili (Karlo Matković, Ante Toni Žižić, Ante Tomić, Miro Bilan, Luka Šamanić, Dragan Bender, Luka Božić, Dominik Mavra itd.) Neki od njih su se »umirovili« od nacionalnog dresa i okrenuli isključivo klupskim izazovima, drugi su povrijeđeni načinom na koji su se godinama birale momčadi za završne turnire i dijelile uloge u timu, treći su odbili zbog toga što su se željeli posvetiti klupskim karijerama, četvrte je u odazivu spriječio menadžer, pete ozljeda. A ima i onih koji ni sami ne znaju zašto se nisu odazvali u nacionalni dres. Bilo kako bilo, činjenica je da bi u savršenim okolnostima na kartama za Istanbul stajalo barem pet-šest drugih imena.


– Osobno sam se uvijek odazivao u reprezentaciju, i kao igrač i kao trener, i tako će uvijek i biti, jer su meni čast i privilegija predstavljati svoju zemlju. Svi najbolji hrvatski igrači su bili kontaktirani od strane izbornika, a s nama su svi oni koji su željeli doći. Ostali su imali svoje osobne razloge, najčešće su to bile ozljede ili poteškoće privatne prirode. Nadam se da će u budućnosti takvih stvari biti sve manje i manje te da ćemo za izazove koji nas očekuju na raspolaganju imati najbolji mogući sastav – istaknuo je 46-godišnji trener.


Nekoliko dana prije početka pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre izvučene su skupine posljednje runde kvalifikacija za narednu smotru najboljih reprezentacija »Starog kontinenta« koja će se 2025. godine održati u Latviji, Finskoj, Poljskoj i na Cipru. Put na EuroBasket će izboriti 20 momčadi, praktički po tri iz svake od osam skupina, no pošto domaćini imaju unaprijed osiguran plasman na Europsko prvenstvo iz njihovih grupa će proći samo dvije dodatne momčadi. U slučaju Latvije, Finske i Poljske to i ne predstavlja toliki problem, pošto su sve tri reprezentacije dovoljno kvalitetne da neovisno o zaštićenom statusu izbore plasman na europsku smotru, no »nagazna mina« je bio Cipar koji će u kvalifikacijama skupljati iskustvo te će teško parirati ostatku družine, ali će nekoj od kvalitetnijih reprezentacija uzeti mjesto na Europskom prvenstvu. Ždrijeb je na koncu Hrvatsku stavio upravo u skupinu s državom s trećeg najvećeg mediteranskog otoka, što znači da će se preostala dva putnika iz grupe E tražiti između europskog viceprvaka Francuske, Bosne i Hercegovine te – Hrvatske.


– Kao što je izbornik rekao, skupina je vrlo atraktivna. Nedostajalo nam je malo sreće da izbjegnemo Cipar koji ima izravan plasman dalje te ćemo morati biti bolji ili od Francuske ili od BiH. Očekuju nas jako zahtjevne utakmice. Francuzi su vjerojatno blagi favoriti za prolazak skupine, dok ćemo mi svoje šanse tražiti u međusobnim okršajima s Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na ždrijeb, kvalifikacijski »prozori« u veljači iduće godine će biti jako važni. Dobra je vijest da je za njih postignut dogovor između Eurolige i FIBA-e te će na njima moći nastupiti svi najbolji igrači koji kruh zarađuju u Europi, dok za utakmice koje se igraju u studenome još uvijek traju pregovori. To je pomak u pozitivnom smjeru u odnosu na situaciju koja je bila prije te se nadam da će se zavrzlama riješiti, jer je svima u interesu da reprezentacije na raspolaganju imaju najbolje igrače i da gledamo atraktivnije i kvalitetnije utakmice. Nama će jako bitan biti i prozor u 11. mjesecu kada igramo dvije utakmice protiv BiH te je posebno važno da tada na raspolaganju imamo najbolji mogući sastav, što bi nam pomoglo da posao odradimo na najbolji mogući način i da riješimo pitanje prolaska skupine – priznao je Perinčić.


Foto: FIBA


Gjergjina Belgija


I dok su do početka kvalifikacija za EuroBasket ostala još tri mjeseca, Hrvatsku već sutra očekuje jednako važan, ako ne i važniji, izazov. U Istanbulu u nedjelju kreće jedan od dva pretkvalifikacijska turnira za plasman na Olimpijske igre koje će se naredne godine održati u Parizu. Suparnici ovoga puta neće biti Irska i Luksemburg, kao u srpanjskim pretkvalifikacijama za europsku smotru, već puno ozbiljnije momčadi. U skupini čekaju Belgija predvođena »ocem tamošnje košarke« Dariom Gjergjom, a ništa manji zalogaji neće biti ni Švedska ni Nizozemska. Prve dvije momčadi iz skupine će proći u polufinale, a plasman u iduću fazu kvalifikacija će izboriti samo najbolja momčad s turskog turnira. Uz već spomenute izostanke i nezahvalnu skupinu, Hrvatskoj dodatne probleme stvara činjenica da u slučaju prolaska među četiri najbolje reprezentacije s druge strane ždrijeba vreba domaćin Turska.


– Skupina je u najmanju ruku zanimljiva, s tri jako kvalitetne momčadi. Sa Šveđanima i Nizozemcima smo odmjerili snage u kvalifikacijama za prošlo Europsko prvenstvo, dok se s Belgijom prvi puta susrećemo. Na kvalifikacije za Olimpijske igre prolaze samo pobjednici turnira u Turskoj i Poljskoj te nas očekuje težak zadatak. Ipak, dobili smo svoju priliku i sad je na nama da damo sve od sebe i pokušamo napraviti dobar rezultat. Osobno sam optimističan i nadam se pozitivnom ishodu istanbulskog turnira. Zasigurno nam neće biti lako, tim više što je Turska domaćin, no prije svega se moramo fokusirati na sebe i tri utakmice u skupini – naglasio je pomoćni trener hrvatske reprezentacije.


Sesarove momke prvi izazov očekuje sutra kada će s početkom u 14.15 sati odmjeriti snage s Belgijom trofejnog zadarskog stručnjaka Darija Gjergje.


– Belgija je izuzetno zahtjevan suparnik. Pogledali smo dosta njenih utakmica i skautirali igrače te način kako igra napad i obranu te vjerujem da smo se kvalitetno pripremili. Belgijanci su nedavno osvojili turnir u Češkoj, što kazuje da su u dobroj formi, a vodi ih moj dobar prijatelj i jedan od najboljih hrvatskih trenera Dario Gjergja. Znam ga dugi niz godina, puno mi je pomogao te me i uveo u trenerski svijet. Riječ je o vrhunskom i vrlo studioznom, pedantnom i zahtjevnom stručnjaku čije momčadi uvijek igraju kvalitetnu košarku te će mi biti čudno što ćemo u nedjelju biti na suprotnim stranama. Očekuje nam teška utakmica u kojoj ćemo morati biti na najvišoj razini kako bismo pobijedili. U potpunosti smo fokusirani na sutrašnji susret, a nakon njega ćemo se spremati za Švedsku i Nizozemsku – zaključio je Perinčić.