Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PRVA PROZIVKA

Jusup i devet mušketira službeno zakoračili u novu avanturu

Autor: Andrija Dešpoja

03.08.2023. 16:47
Jusup i devet mušketira službeno zakoračili u novu avanturu

Foto: Mate Komina



Prvom prozivkom koja se održala jučer u predvečernjim satima na Višnjiku košarkaši Zadra su i službeno zakoračili u novu sezonu. Trener Danijel Jusup poveo je kao i lani na isti datum svoju momčad prema skoro dva mjeseca priprema s glavnim ciljem da se ostane na tragu prethodne sezone u kojoj je Zadar unatoč siromaštvu budžeta na kraju našao na krovu hrvatskog prvenstva, a u regionalnoj ligi se nakon 15 godina ostvario plasman u doigravanje.


Taj uspjeh želi se svakako ponoviti na Višnjiku i u novoj avanturi koja će potrajati dugih deset mjeseci, a uporište stručnom stožeru koji zasad čine tek dvojica trenera, Jusup i Toni Dijan, leži u činjenici da je čak sedam lanjskih igrača i dalje stanuje u Krešinom domu, uz držanje figa da se priključi i osmi (Luka Božić). Kada se tim starosjediocima pridruže reprezentativac i povratnik u dres Zadra Lovro Mazalin te potentni Patrik Jambrović ne nedostaje razloga za optimizam u Jusupovom stožeru. Na prvoj prozivci najtrofejniji trener Zadra je ugledao devetoricu igrača, jedan miks standardnih prvotimaca i juniora, pa su prve korake u Krešinom domu u novoj sezoni, kasnije i na atletskoj stazi na Banini napravili: Marko Ramljak, Karlo Žganec, Arijan Lakić, Patrik Jambrović, Antonio Sikirić, Krševan Klarica, Ivan Njegovan, Vice Grbić i Luka Bilokapić. Izostali su reprezentativci Dario Drežnjak i Lovro Mazalin, zbog obiteljskih obveza kasnit će nekoliko dana Adem Mekić, dok je mladi Josip Badrak još uvijek nije sanirao ozljedu. No, i ovih devet igrača se pokazalo dovoljnim za početak koji je predviđen u narednih desetak dana više kao zagrijavanje pred spartanske treninge koji slijede nakon Velike Gospe.


– Odlučili smo 2. kolovoza krenuti s pripremama, mislim da nam je to iskustvo od lani koristilo. Krenuli smo malo ranije, da nam se momčad što prije prilagodi na neke nove stvari i neke promjene. Ovako imamo komfora do početka sezone napraviti sve što smo isplanirali. Plan je do Velike Gospe kombinirati teretanu, stazu i košarku. Prva pripremna utakmica je dogovorena za 23. kolovoza protiv sveučilišne momčadi Brigham Young. Inače ne preferiram utakmice u kolovozu, ali dobro – nevoljko je izašao pred mikrofone strateg Zadra željno iščekujući da se započne s radom. Ipak, zanimanje sedme sile unatoč brojnim potpisima u prethodna dva mjeseca neumoljivo je kada je u pitanju Luka Božić. Njegov eventualan ostanak na Višnjiku bio bi definitivno najveća vijest prijelaznog roka.


Foto: Mate Komina


Ostali bez četvorice




– Što se tiče rostera u odnosu na prošlu sezonu ostali smo bez četvorice igrača. Čampara, Šantelj, Davis i zasad Božić više nisu s nama, meni je žao, ali tako je kako je. Na njihova mjesto su došli Patrik Jambrović i Lovro Mazalin, to su zasada dvojica igrača i prema tome smo tu u jednom u minusu. Nama se budžet u odnosu na lani nešto povećao, međutim i cijene igrača su jako porasle, ne samo stranih nego i hrvatskih igrača. Tako da ako nam ne ostane Luka neće biti jednostavno izgurati sezonu. Svi smo mi nestrpljivi, međutim moramo biti strpljivi, prvi ja koji najveći dio pregovora i vodim. Za Luku postoji interes euroligaških momčadi, i mora se čekati, a onda je to povezano lančano i s našim željama. Šanse postoje, nisu velike, a mi se nadamo da će ostati. Ponuda je uvijek ista na stolu, ponudili smo mu koliko možemo i čekamo njegov odgovor. S Lukom bi pokrili puno toga u igri, on je polivalentan i ako bi odlučio ostati onda nam neće trebati dodatno pojačanje, ako od toga ne bude ništa onda ćemo morati možda tražiti možda i dvojicu igrača – izelaborirao je Jusup sada već sagu o Božiću koja bi se mogla otegnuti jako dugo, a na pitanje koliko će se čekati Božićev odgovor uspio je odgonetnuti sportski direktor Denis Pleslić.


– Luka ima našu ponudu od početka koju je zaslužio svojim igrama i pristupom i na kraju krajeva je bio statistički najbolji igrač regionalne lige. Naravno, ima on ponude i od drugih klubova, no nama je želja da ostane u Zadru. Koliko dugo će ga se čekati? On je nas zadužio toliko da ćemo ga čekati koliko god bude potrebno – jasno je poručio Pleslić koji je izrazio veliko zadovoljstvo s dosad postignutim u prijelaznom roku. Ima li mjesta u budžetu za još poneko pojačanje, naravno ovisno o ostanku Božića, Pleslić je odgovorio da ga ima.


Foto: Mate Komina


Definiran budžet


– Budžet je definiran i još ima prostora za dovođenje jednog igrača. To će biti sljedećih dana zatvoreno, tj. zatvorit ćemo roster za sljedeću sezonu za koju se nadamo da ćemo i dalje pokazivati kvalitetan rad te s karakter momčadi jer su u stresnim situacijama uvijek izvlačili maksimum, što se i pokazalo s trofejem prvaka države koji smo osvojili – istaknuo je sportski direktor dok je za kraj riječ dobila i produžena Jusupova ruka na terenu, kapetan Marko Ramljak. Za njega kreće već ukupno osma sezona na Višnjiku te po tom pitanju, kao i po mnogim drugim, nema potrebe za prilagodbom.


– Drago mi je da smo se ponovno okupili, većina nas je iz prošle sezone i evo okupili smo se na isti datum kao lani. Naše je da radimo isto kao i prošlog ljeta, da treniramo jako i nastavimo u dobroj kemiji koju smo stvorili. Imali smo dobar rezultat prošle godine, vidjet ćemo hoće li nam se još netko priključiti, ali sigurno je da će svi davati maksimum na terenu i da se nadamo ponavljanju uspjeha iz prošle sezone – zaključio je Ramljak.