Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

VINSKE KRONIKE

Zadarski vinari predstavili svoja vina na festivalu Vino Dalmacije

Autor: Manuela Plohl

14.03.2024. 20:53
Zadarski vinari predstavili svoja vina na festivalu Vino Dalmacije

Foto: Privatna arhiva



U blistavom ambijentu jednog hotela u Podstrani kod Splita prošlog vikenda odigravao se jedan od najvažnijih događaja za ljubitelje vina i djelatnike iz HORECA sektora, Festival »Vino Dalmacije«. Okupivši vinare iz cijele Dalmacije, ovaj festival pružio je posjetiteljima nezaboravno iskustvo otkrivanja vrhunskih dalmatinskih vina.


Foto: Privatna arhiva


Festival je bio organiziran kao ugodna šetnja kroz vinske stolove, omogućujući posjetiteljima da degustiraju raznovrsna vina i izravno komuniciraju s proizvođačima. S više od 70 vinarija iz cijele Dalmacije te nekoliko iz Hercegovine, posjetitelji su imali priliku kušati najnovije i najbolje ponude ovog podneblja. Svaka vinarija ponosno je predstavljala svoja vina, pružajući detaljne informacije o sortama, godištima i procesu proizvodnje. Ovaj festival nametnuo se kao najkompletnije mjesto za kušanje dalmatinskih vina, s obzirom na to da niti jedan festival u Hrvatskoj ne nudi toliko etiketa iz Dalmacije kao ovaj.


Foto: Privatna arhiva


Zadrani oduševili vinima


Zamjetne gužve i redovi primijećeni su na izlagačkim mjestima s vinarima iz sjeverne Dalmacije. Čini se da neodoljiva svježina i elegancija u vinima sjeverne Dalmacije ima sve više poklonika. Vina koja su ovog puta branila boje sjeverne Dalmacije bili su vinarija Kraljevski vinogradi, vinarija Fiolić, vinarija Mas Vin i vinarija Velebna. Svaka od ovih vinarija predstavila se nizom vina, odabravši ona za koja misle da su najkonkurentnija na dalmatinskom vinskom tržištu.




Osim degustacije vina, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u nizu edukativnih vinskih radionica koje su vođene od strane vinskih stručnjaka iz svijeta vina. Radionice su bile fokusirane na dalmatinska vina, no često i uz potporu vina iz ostalih dijelova Hrvatske i svijeta, pružajući dublji uvid u kvalitetu i karakteristike dalmatinskih vina.


Foto: Privatna arhiva


Festival »Vino Dalmacije« započeo je s neodoljivim programom vinskih radionica koje su bile poput umjetničkih predstava, oplemenjene strašću i znanjem vinskih majstora. Prva u nizu radionica bila je posvećen dalmatinskom Chardonnayu i njegovim kupažama, u čast velikom Miljenku Grgiću, a pod vodstvom elegantnog Vedrana Cote.


Nakon toga pozornost je prešla na moćne sorte poput Plavca Malog, Babića i Tribidraga koju je vodila Ana Mucalo. U radionici koja je slijedila fokus je bio na elegantno obojenim vinima Dalmacije, s posebnim osvrtom na klasična ružičasta vina, a tu radionicu imala sam čast voditi ja osobno. Kruna subotnjeg programa bila je radionica posvećena odležanom Pošipu, dragulju dalmatinske vinarske scene koji nosi nasljeđe visoke gastronomije, a koju je vodio Ivan Bratinčević.


Foto: Privatna arhiva


Zadnji dan Festivala donio je nastavak čarobnih vinskih doživljaja s novim setom radionica koje su oduševile sudionike. Dan je započeo usporedbom Plavca Malog s prestižnim vinima poput Amaronea i Chateauneuf du Papea, a sve to pod dirigentskom palicom minucioznog i uvijek zanimljivog Saše Špiranca. Dan se nastavio istraživanjem renesansnih sorti poput Debita, Bogdanuše, Kujundžuše i Zlatarice s Anom Bitanga.


Foto: Privatna arhiva


Istraživanje renesansnih sorti vina


U jednoj od popodnevnih radionica ponovno sam ja preuzela pozornicu ovog puta prezentirajući internacionalne sorte poput Syraha, Merlota i Cabernet Sauvignona, te njihovu integraciju u dalmatinskim terroirima. U ovoj radionici predstavljen je ujedno niz zadarskih vina. Tako su se u line upu od zadarskih vina pronašli vinarija Degarra sa svojom traženom Bonterrom, vinarija Fiolić s fenomenalnim Merlotom, vinarija Vinketa s bogatim i rustikalnim Merlotom, vinarija Mas Vin s elegantnim Shirazom te vinarija Bora s kompleksnim Cuvéeom. Vina iz južnijih dijelova Dalmacije u ovoj radionici predstavile su vinarija Rizman iz Komerne sa svojim klasičnim Syrahom, vinarija Baraka s kompleksnim


Prisbusom, a za kraj oduševila je vinarija Crvik sa svojom perjanicom kuće, vinom Lorko. Radionica je poslužila kao jedinstvena platforma za reklamu zadarskim vinarima te kao ogledni primjerak koliko je zapravo područje sjeverne Dalmacije kvalitetan terroir za internacionalne sorte poput Cabernet Sauvignona, Merlota i Syraha.


Foto: Privatna arhiva


Za oproštaj od radionica, u maniri šećer na kraju, Kruno Filipović prigodno je predstavio posjetiteljima blistav spoj desertnog vina Prošeka i sira, spajajući tisućljetnu tradiciju s modernim gastronomskim iskustvima. Ova radionica bila je nezaboravan završetak vikend-programa, ostavljajući posjetitelje zanesenima i inspiriranima za daljnje istraživanje dalmatinske vinske scene.


Ovogodišnji Festival Vino Dalmacije bio je posebno značajan, budući da je uključivao i gostovanje vinara iz Hercegovine, proširujući tako vidike posjetitelja i pružajući im priliku da kušaju i uspoređuju vina iz različitih regija.


Foto: Privatna arhiva


Nakon dva dana uživanja u vrhunskim vinima i edukativnim radionicama, posjetitelji su napustili festival s obnovljenim entuzijazmom i novim saznanjima o bogatstvu dalmatinske vinske scene. Organizatori, udruga Vino Dalmacije i suorganizator Vinart još jednom su pokazali svoju predanost promicanju i očuvanju dalmatinske vinske baštine, ostavljajući nas nestrpljive u iščekivanju sljedećeg izdanja Festivala Vino Dalmacije.