Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VINSKE KRONIKE

Postanite vinski znalac i upoznajte se sa širokom paletom svjetskih vina

Autor: Manuela Plohl

08.02.2024. 19:20
Postanite vinski znalac i upoznajte se sa širokom paletom svjetskih vina

Foto: PRIVATNA ARHIVAZadarski ljubitelji vina uskoro će imati priliku proširiti svoje znanje i strast prema ovim alkoholnim napicima kroz edukaciju koju pruža Wine & Spirit Education Trust (WSET). Ova ugledna organizacija posvećena je razvoju i isporuci kvalifikacija i tečajeva o vinima i alkoholnim napicima, pružajući mogućnost kako onima koji tek započinju karijeru, tako i iskusnim profesionalcima te zaljubljenicima koji gaje strast prema vinu, žestokim pićima, sakeu i pivu.


Globalni Lider u vinskoj edukaciji od 1969.


WSET je osnovan 1969. godine za potrebe britanskog vinskog tržišta, a danas je postao globalni lider u industriji. Ova organizacija djeluje neovisno, pružajući nepristrano i pouzdano učenje na kojem pojedinci i poslovni korisnici mogu graditi svoje znanje i stručnost.


Njihove kvalifikacije dostupne su kroz mrežu od više od 800 odobrenih programa pružatelja (Approved Programme Providers tj. APP-ova diljem svijeta, a EnoKultura d.o.o. nositelj je APP-a za WSET kvalifikacije u Hrvatskoj i djeluje pod imenom Wine Academy Croatia provodeći već godinama WSET edukacije diljem cijele Hrvatske.
U akademskoj godini 2021./2022., WSET je postavio impresivan rekord okupljajući studente iz čak 75 različitih zemalja, a ispite su polagali na čak 15 jezika. I dok su tradicionalni tečajevi o vinu i dalje najtraženiji, zabilježen je značajan porast interesa za kvalifikacije o žestokim pićima i sakeu.


Ukupno, 117 tisuća studenata sudjelovalo je u WSET kvalifikacijama u godini, što predstavlja rast od osam posto u odnosu na prethodnu. Sjedinjene Američke Države ostale su predvodnik s više od 23 tisuće kandidata i rastom od 15 posto. U EMEA regiji, Velika Britanija je bilježila najveći rast, postavši najveće tržište s povećanjem od 36 posto, privukavši 20 tisuća novih studenata. Nizozemska, Njemačka i Španjolska također su pokazale značajan rast, a Nizozemska se prvi put pojavila među deset najvažnijih tržišta WSET-a. Na APAC tržištu, Australija, Singapur, Tajvan, Kina i Južna Koreja su zemlje koje su se zadržale među deset najvažnijih tržišta WSET-a.


Što se tiče Hrvatske, 2023. godine kroz neku od kvalifikacija WSET-a prošlo je 330 studenata. Te godine predavanja su bila organizirana u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Hvaru, Braču, Korčuli i Motovunu, a i po prvi puta je Wine Academy Croatia krenuo s edukacijom o jakim alkoholnim napicima (Award in Spirits).


Kvalifikacije, standardi i predavači u Hrvatskoj


WSET se ponosi svojim kredibilitetom i posvećen je isporuci kvalifikacija najvišeg standarda. Njihovi programi podliježu strogim kriterijima odobrenja, a WSET je prepoznat u čitavom svijetu kao jedna od najprestižnijih vinskih institucija. Tendencija WSET-a također je pružiti korisnicima visoke standarde po pitanju WSET predavača te su svi članovi tima pomno birani. Svi WSET edukatori iznimno su iskusni i posjeduju vrlo veliko znanje u svojim specijaliziranim područjima.


Tečajevi su idealni za ljubitelje vina te one koji rade u industriji vina, u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i svim granama turizma. Razina 1 pruža osnovna znanja, dok razina 2 ide dublje u esenciju proizvodnje vina, stilova i kvalitete. Razina 3 rezervirana je za stjecanje visoke vinske ekspertize.


WSET, kroz svoje kvalifikacije i tečajeve, postavlja standarde u svijetu edukacije o vinima i alkoholnim napicima. Njihova prisutnost na zadarskom području, sada već po četvrti puta, ukazuje na porast želje za vinskom edukacijom na našem području, a također pruža lokalnoj zajednici priliku za produbljivanje znanja i istraživanje svijeta vina pod moderatorskom palicom stručnjaka. Svi zaljubljenici u vino u Zadru i šire imaju razloga za uzbuđenje, budući da WSET nakon gotovo dvije godine pauze stiže ponovno na zadarsko područje s bogatstvom znanja, iskustva, okusa, mirisa i finalno, užitka.


Razgovarali smo s Dražanom Dennisom Šunjićem, osnivačem i glavnim predavačem Wine Academy Croatia (WAC), koji svojim impozantnim tridesetogodišnjim iskustvom ostavlja neizbrisiv trag u svijetu vina. Ima zavidnu karijeru koja uključuje dvadeset i sedam godina rada u londonskim restoranima, od kojih je jedanaest proveo kao sommelier u vrhunskim restoranima poput W’SENS (*** Michelin Star).


Berbe od Australije do Čilea


Dražan je putovao vinogradima diljem svijeta, odradivši berbe od Australije do Čilea, gradeći svoje bogato iskustvo. Posvećen i uvijek s istim entuzijazmom, održava razna predavanja i degustacije na visokoj svjetskoj vinskoj sceni, pri čemu posebno ističe promociju hrvatskih vina.


S obiljem naslova kao WSET certificari edukator, nositelj je svih triju razina WSET-a te završne četvrte razine Diploma in Wines. Ujedno je nositelj Champagne Academy diplome. Dražan Dennis Šunjić predstavlja sam vrh hrvatske vinske scene, a svojom stručnošću i znanjem obogaćuje svijet vina i podiže svijest o bogatstvu hrvatskih vinogradarskih blaga.


– Finalnu WSET edukaciju za diplomu sam završio 2007. godine u Londonu. Nakon završena sva tri stupnja WSET-a diploma se činila logičnim slijedom s obzirom da sam već tada duboko zašao u svijet vina. Tako da nije bilo povratka nazad, već je trebalo, uz ogroman trud i zalaganje, privesti diplomu kraju, kaže Dražan dodajući kako mu je diploma donijela savršenu moć analize, od vinograda do butelje.


– Stjecanje ove diplome mi je posložilo stvari na pravo mjesto u najsitnijim detaljima. U poslovnom aspektu mi je, pak, otvorila horizonte poslovne komunikacije. To mi je također odškrinulo vrata suradnje s najznačajnijim sommelierima i svjetskim nositeljima kvalifikacije Master of wine. Ujedno, važno je napomenuti kako upravo ova diploma donosi veliki respekt u svijetu vina, priča osnivač WAC-a koji je jedna od rijetkih osoba koja se sa svojom obitelji iz Londona vratila živjeti u Hrvatsku, dok većina ljudi odlazi iz Hrvatske.


– Vidim, dakako, svijetlu budućnost hrvatske vinske scene! To je jedan od razloga zašto smo se vratili iz Londona u Hrvatsku te se nadamo kako će i naše djelovanje pripomoći u podizanju vinske kulture na viši nivo. Ujedno, kroz iskustvo rada s mnogobrojnim sommelierima svijeta, odlučio sam i taj aspekt prenijeti u Hrvatsku te provodim pripreme brojnih vrhunskih sommeliera i educiram ih za natjecanja od državnog, europskog i svjetskog značaja, ističe Dražan.


WSET u Zadru


U proljetnom terminu održat će se WSET Level 1 i Level 2 na zadarskom području, točnije u lijepom okružju Falkensteiner hotela Jadera ***** u Punta Skali.


Za Level 1 WSET Award in Wines predavanja će se održati 16. i 23. ožujka 2024. od 10-13 sati, a ispit će se održati 23. ožujka nakon drugog predavanja.


Na ovom tečaju polaznici dobivaju odličan temelj za samostalno istraživanje stilova vina, sljubljivanje hrane i vina, informacije o pravilnom čuvanju vina i način serviranja vina različitih sorti i stilova. Degustacija vina sastavni je dio svakog predavanja, te će se tijekom seminara na ovoj prvoj početničkoj razini kušati devet različitih vina.


Za Level 2 WSET Award in Wines predavanja će se održati 15., 16., 22. i 23. ožujka 2024. od 16 do 20 sati, dok će se ispit održati 30. ožujka.


Razina 2 otvorena za sve i nije uvjet posjedovati položenu prvu razinu za direktan upis druge razine. Predavanja Razine 2 zamišljena su kao stručno usavršavanje djelatnika zaposlenih u vinskoj industriji, ali i kao edukacija privatnih korisnika i njihovo pretvaranje u vinske znalce, a omogućava bolje razumijevanje vina te upoznavanje sa širokom paletom svjetskih vina. Obuhvaća teoretsko i praktično znanje o vinima iz cijelog svijeta. Degustacija vina je također sastavni dio svakog predavanja, a kroz ovu drugu, naprednu razinu kušat će se čak 44 uzorka vina iz čitavog svijeta.


Cijena prve razine tečaja iznosi 265 eura, dok je cijena druge razine 650 eura, a u obje cijene uključeni su literatura, vina, predavanja i ispit te nema nikakvih skrivenih troškova.


Po uspješno završetku bilo koje razine svaki student dobiva diplomu i WSET značku one razine koju je položio.


Svi zainteresirani se mogu prijaviti online putem prijavnice na sljedećoj mrežnoj adresi: https://wineacademycroatia.com/prijavnica-2/