ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

RIBOLOVNA PROGNOZA

Jugo, kiša, bura, pa nekoliko dana zatišja koji zovu na more

Autor: Boris Bulić

18.01.2024. 09:29
Jugo, kiša, bura, pa nekoliko dana zatišja koji zovu na more

Foto: Luka JeličićTjedan će početi s kišom, jugom i proljetnim temperaturama, no već u petak te temperature padaju, za što je krivac škura bura.


Tako hladno i neugodno vrijeme će se zadržati sve do kraja vikenda, nakon čega nastupa nekoliko dana zatišja idealnog za ribolov. Istina, temperature će biti zimske, ali neće biti kiše ni vjetra.


A riba kao da ne primjećuje i ne priznaje zimski režim. Istina, malo je dublje i malo je usporenija, pa je malo više treba nagovarati na suradnju, ali se zapravo jako dobro lovi.
Tako svi ljubitelji kančarenja mogu s lakoćom dosegnuti u kratkom vremenu dnevni limit, bez obzira kakva im je riba ciljana lovina, baš kao i panulaši i jigeri.


No zato su lignje u plitkom. Najveće ‘šlape’ prilaze samom kraju u svega nekoliko metara mora, tako da tih obalnih kapitalki ima puno više nego onih koje se love iz barke, bilo panulom, bilo pod svjetlom, a u čemu uživaju svi ljubitelji eginga. Naravno, osim liganja tu su i vječno gladni brancini među kojima se malo-malo zalomi i neki kapitalac koji uspije izaći na suho jedino ako je ribolovac dovoljno spretan. Naime, zimski brancini traže jako fin pribor i tanku strunu, a što početnike stavlja na prave slatke muke.