Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

VINSKE KRONIKE

Desertna vina nadopunjuju raznolikost gastronomske ponude

Autor: Manuela Plohl

11.01.2024. 18:11
Desertna vina nadopunjuju raznolikost gastronomske ponude

Foto: PRIVATNA ARHIVA



Bogata je vinarska tradicija Hrvatske koja se diči s više od 130 vinskih sorti. No, nije samo brojka ta koja garantira kvalitetu, već je iznimno bitan faktor vrsta tj. kvaliteta sorte, a upravo to je adut kojim Hrvatska može ponosno izaći na internacionalno tržište. Ovdje, u kontekstu desertnih vina, riječ je o polusuhim, poluslatkim i slatkim vinima, objedinjenim pod nazivom desertnih vina, gdje sorte poput graševine, traminca, malvazije dubrovačke, maraštine i muškata momjanskog nose pečat iznimne kvalitete. Ova vina odražavaju jedinstven i šarolik terroir vinogradarske baštine svih dijelova Hrvatske te tako predstavljaju ključnu komponentu u promociji na domaćem i stranom tržištu.


Dolazi nam zimsko vrijeme uživanja u kolačima i slasticama, a vina bi također trebala pratiti ponudu hrane, stoga upustimo se u istraživanje ovih slatkih dragulja Hrvatske.


Graševina, kraljica bijelih sorti u Hrvatskoj, igra ključnu ulogu u stvaranju vrhunskih desertnih vina. Ova sorta poznata je po svojoj izvanrednoj svježini, što je vrlo bitna stavka kod desertnih vina i živopisnim voćnim notama. Preobražava se u desertno vino koje mami nepce slatkim notama sušenog voća, ponajviše žute jabuke, koštičavog voća, voska i meda. Hrvatska je prijestolnica graševine! Ne samo da se upravo u Hrvatskoj ona nalazi u velikim količinama, već je presudno i bogatstvo različitih terroira na kojima ona uspijeva. Lokalitet na kojem se ponajviše ističe je Kutjevo.




Maraština je još jedna dragocjena sorta u hrvatskom vinogradarstvu. Sa svojim sočnim i punim tijelom maraština očarava ljubitelje desertnih vina notama tropskog voća, koštičavog voća, citrusa i badema. Njena prisutnost u desertnim vinima daje poseban pečat dalmatinskoj vinarskoj baštini. Zadarsko, šibensko i južnodalmatinsko područje obiluju ovom sortom, no svaki od ovih terroira daje joj specifičnu i vrlo različitu notu u finalnom vinu.


Malvazija dubrovačka


Malvazija dubrovačka, iznimna sorta koja u Dalmaciji lako pronalazi svoj put do desertnih vina, oduševljava svojom jedinstvenom aromatskom slojevitošću. Sa svojim cvjetnim mirisima i osvježavajućim voćnim karakterom malvazija dubrovačka doprinosi eleganciji. Ovoj sorti dom je na sunčanim padinama Dubrovnika, no pronalazimo je i po ostalim dalmatinskim vinogradima, gdje se njeno prisustvo u suhim i desertnim vinima pretvara u autentično iskustvo koje oživljava raskoš vinogradarske baštine.


Traminac je snažna sorta punog tijela, toplih alkohola i izrazito aromatična. Ostavlja snažan dojam u svijetu desertnih vina te je upravo ova sorta prva Hrvatskoj donijela slavu izvan granica lijepe naše. Donosi profinjenost i kompleksnost u svaki gutljaj. Karakteristična aroma ruže, ličija i začinskih tonova čini ovu sortu izuzetno prepoznatljivim. Prijestolnica traminca u Hrvatskoj je Ilok, no sorta je prisutna i u ostalim dijelovima kontinentalne Hrvatske.


Ove i još mnogo drugih sorata adut su hrvatske vinske scene desertnih vina i ključna sredstva koja privlače pažnju na globalnom tržištu. Kroz njihovu promociju Hrvatska postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje vrhunskih desertnih vina, stvarajući jedinstvenu i neponovljivu sliku na vinarskoj mapi svijeta. Francuska se diči svojim Sauternesom i alzaškim Tramincem, Mađarska svojim Tokajcem, Austrija Zelenim Veltlinerom, Njemačka čarobnim Rieslingom… Sve su to divna desertna vina, no Hrvatska podjednako dobro može ponuditi konja za utrku. Upravo zato sam izdvojila nekoliko svojih favorita, iz svih dijelova Hrvatske, što je bilo izrazito teško s obzirom na veliku količinu izvrsnih desertnih vina širom Hrvatske.


Kutjevo, Ledeno vino, 2018., Slavonija


Kutjevo je poznato po vinariji Kutjevo d.d. i njenim prestižnim vinima, a ujedno je i sinonim za vrhunsku proizvodnju desertnih vina. Kutjevo se uzdiže kao centar gdje se tradicija i suvremena vinogradarska stručnost spajaju kako bi stvorile jedinstvena desertna vina, noseći ponosno titulu prijestolnice graševine u Hrvatskoj. Vino ima odlike sušenog žutog i koštičavog voća, uz nevjerojatnu floralnost bijelog cvijeća. Svježina graševine diže ovo vino na jednu vrlo visoku razinu užitka. Veliko vino! Vino je na Decanter World Wine Awardu (DWWA) u prošloj 2023. godini osvojilo veliku zlatnu medalju s 96 bodova.


Iločki podrumi, Izborna berba prosušenih bobica, 2016., Srijem


Iločki podrumi s Izbornom berbom prosušenih bobica balansiraju između slatkoće, floralnosti ruže i punoće tijela. Ovo desertno vino donosi harmoniju breskve, meda, karamele i kandiranih citrusa, uz savršenu eleganciju i divnu uljnu teksturu. Iločki podrumi međunarodno su najnagrađivaniji podrum Hrvatske, a posebno se diče upravo svojim tramincima i graševinama. Ovo vino je na DWWA-u u 2022. godini osvojilo zlatnu medalju s 95 bodova.


Benvenuti, San Salvatore, Muškat, 2018., Istra


Ovo iznimno desertno vino diči se finim muškatnim grožđanim aromama i izrazito floralnim crtama. Vino je spravljeno od 100 posto muškata momjanskog, dragulja među muškatima na hrvatskom području. Ovo vino je, baš kao i sorta, jedinstveno zahvaljujući svom specifičnom terroiru i nadasve kompleksnom voćnim karakteru koji čine ovo vino pravim draguljem. Vino je na DWWA-u u 2023. godini osvojilo zlatnu medalju s 95 bodova.


Vučemilović, Vallis Rabiosa, Prošek , 2020., Dalmacija


Duboko ugođajno i savršeno izbalansirano vino nudi sve što ljubitelji desertnih vina traže, ali i ozbiljno preispituju mišljenje onih koji desertna vina ne vole. Ovo vino sa svojom čudesnom kombinacijom malvazije dubrovačke i maraštine, podjednako oduševljava i svježinom koja se ne očekuje previše u dalmatinskim vinima, ali u ovom je ipak ugodno prisutna. Ovaj prošek nudi eksploziju okusa sušenog voća i meda, uz obilnu tropsku aromatiku. Vino je na DWWA-u u 2022. godini osvojilo zlatnu medalju s 95 bodova.


Bodren, Cuvée, Ledeno vino, 2015., Bregovita Hrvatska


Radi se o izuzetno kompleksnom vinu s notama kandiranog voća i meda. Ovo ledeno vino majstorski je izbalansirano te osvaja i najsofisticiranija nepca. Vinarija Bodren najnagrađivanija je hrvatska vinarija specijalizirana za desertna vina, ne samo na DWWA-u, već i na brojnim drugim natjecanjima. Ovo vino nastalo je kombinacijom brojnih sorti u vinogradima sjeverozapadne Hrvatske, području na kojem se još uvijek, usprkos globalnom zatopljenju, mogu pokoje godine proizvesti skupocjena ledena vina.


Iako ugostitelji u Hrvatskoj uporno odbijaju uvrstiti desertna vina na karte, koja ne samo da su pratitelj desertima, već su i samostalni desert koji povećava ponudu, eleganciju i ugled ugostiteljskog mjesta, svjetski trendovi i dalje vide desertna vina kao potentnu kategoriju te je situacija u međunarodnim vodama potpuno drugačija. Naime, desertna vina imaju nezaobilazno mjesto na kartama restorana, wine barova i sl. Desertna vina ne samo da pružaju jedinstvena senzorna iskustva, već i nadopunjuju raznolikost gastronomske ponude, što znači da svaki desert koji ugostiteljski objekt nudi mora imati svoj vinski par, baš kao i predjela, glavna jela i slično. I zato, za kraj, ne preostaje nam ništa drugo nego uživati u nektaru čudesnih desertnih vina, mi koji ih volimo, a oni koji su i dalje skeptični, pozivamo ih da iskuse ovo jedinstveno piće koje će im zasigurno izmamiti osmijeh na lice.