Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Najulov 2023.

Borisov mali kraken

Autor: Boris Bulić

16.02.2023. 19:55
Borisov mali kraken

Foto: Osobna arhivaIz Magaša, malog sela kraj Vinjerca nam se javio Boris Magaš, ribolovac koji je uspio uloviti lignju kakvu bi svaki eger itekako poželio barem osjetiti na svom priboru. No kako se čini, Borisu to nije bio problem izvući.


Ribolov je neprocjenjiv


– Ma nema tu neke velike priče. Povremeno izađem na more u pokušaju da ulovim koju lignju. Nekad ih bude više, nekad manje, ali se uvijek nešto nađe. A i kad se dogodi da ništa ne bude, opet nisam nezadovoljan jer vrijeme provedeno u ribolovu za mene nema cijenu, priča nam Boris.


– U lignjolovu koristim štap Sunsquid SW20 dužine 2,40 metra. Upredenica je tanka, 0,15 milimetara, a skosavica Yo-Zuri u veličini 3.5.
U ovom sam se lignjolovu odlučio za lov u prvoj dragi kraj Vinjerca. Budući da je u pitanju Velebitski kanal, uvjeti su malo drukčiji nego u Zadarskom kanalu ili negdje po otocima, nastavlja Boris.


Moja najveća


– Zabacivao sam kao i uvijek, na običan, klasičan način, kako i inače lovim lignje. I negdje oko 19 sati, kad je već dobro pao mrak, skosavica je stala. U prvi tren sam pomislio da sam zapeo za dno jer se povremeno u tom zabacivanju i povlačenju zamislim, pa mi se dogodi da izgubim računicu i ne znam gdje se skosavica trenutačno nalazi.


No već sam u idućem trenutku shvatio da je na skosavici lignja i to pravi komad jer je upredenica počela izlaziti s role. Sigurnih petnaest minuta je trajala ta borba koja zapravo i nije bila problematična jer to bio pravi gušt.


A onda sam je uspio dobiti pod noge, nakon čega je izašla van u tren oka. I kad sam je vidio nisam je se mogao nagledati To je bila moja najveća ulovljena lignja.


A kad sam došao kući onda sam je i izvagao pa je ispalo da je teška 1,461 kilogram. Pravi mali kraken!, ispričao nam je Boris Magaš.