Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LOŠA GODINA

Za krumpir je 2023. bila najgora u zadnjih 25 godina

Autor: Ranka VOJNOVIĆ/ Agroklub

11.01.2024. 19:19
Za krumpir je 2023. bila najgora u zadnjih 25 godina

Foto: Marin Smolčić



Obilne oborine i višak vlage u tlu nisu pogodovali krumpiru u 2023. godini. Uzgajivači na zapadu Europske unije zbog izuzetno vlažne jeseni nisu mogli teškim strojevima za vađenje gomolja ući u polja, piše Agrarheute.


Kako navode, vađenje krumpira, ali i šećerne repe je pogođeno posljedicama preobilnih padalina i poplava. Najviše su ugrožena područja na sjeverozapadu Njemačke, u Nizozemskoj, Belgiji i sjeverozapadnoj Francuskoj. Nizozemski uzgajivači su 2023., zbog uvjeta, proglasili najgorom u posljednjih 25 godina. Mnoga polja u Njemačkoj su poplavljena.


Usjev je ostao u polju, a s obzirom na vremenske prilike, situacija neće biti puno bolja ni u narednim tjednima. Mraz i niske temperature dodatno kompliciraju, jer mogu izazvati smrzavanje gomolja i repe koje su još u zemlji.




Kvaliteta krumpira je za sada zadovoljavajuća, ali se to može promijeniti u narednom razdoblju. Problem se javlja zbog skladištenja uroda slabije kvalitete. Kupci i prerađivači sve više prave razliku između krumpira isporučenog svježeg s polja po nižoj cijeni i onog isporučenog suhog iz skladišta po visokim cijenama.


Cijene rastu, a krumpirom za preradu se trgovalo po cijeni od 30,60 eura za travanjske ugovore. Kada je u pitanju njemačko tržište kretala se od 30 do 33 eura.


U Nizozemskoj procjenjuju da je oko pet posto krumpira i 20 posto šećerne repe još uvijek u zemlji. Ruthger Steenbeek iz poljoprivredne zadruge Countus kaže da će se brojni uzgajivači suočiti s poteškoćama zbog loše berbe. Prema njegovim riječima, posljedice loše žetve osjetit će se i ove godine.


Strahuju i uzgajivači ozimih kultura, poput ozime pšenice, ječma i repice. Zbog povećane vlažnosti tla i nedostatka kisika biljke bi mogle apsorbirati manje hranjivih tvari, što će imati veliki utjecaj na prinose.