Foto: Luka Jeličić
U Europskoj uniji svake se godine baci 2,3 milijuna tona kokošjeg perja. Ovaj je podatak zaintrigirao tajlandskog istraživača i dizajnera koji živi i radi u Londonu.
Sorawut Gunn Kittibanthorn došao je do ideje da iz perja koje je zapravo otpad i uglavnom ne služi ni za što, izvuče bjelančevine i potom od njega napravi svojevrsno meso, piše firstclass.
Naime, 91 posto kokošjeg perja čine proteini, točnije keratin koji ima visok sadržaj antioksidansa. Osim toga, sadrži osam aminokiselina neophodnih za zdravu prehranu.
Zahvaljujući složenom procesu kojega je razvio, iz kilograma perja može se ekstrahirati više od 750 grama proteina pogodnih za prehrembene proizvode.
Njegova je tvrtka Kera od toga napravila umjetno meso za koje tvrde da nije njegova zamjena nego da je čak bolje od mesa.
Prvi puta su ga testirali u Londonu krajem ožujka, a vijesti s terena kažu da degustatori nisu mogli razlikovati proizvod od pravog mesa.
najnovije
najčitanije
Zadarski prsten
projekt inkluzije
Županija je osigurala stručnu podršku za 95 učenika s teškoćama
Zadarski prsten
važnost tradicije
Nezaboravan prosinac za sve generacije uz Advent u Bibinjama
Županija
lijepa priča
Dr. Knežević Nizozemsku zamijenila Kukljicom. U trajektu obnavlja snagu za posao otočne liječnice
Zadarski prsten
viceprvak svijeta
Podgradinjanin Leo Žuža uči, radi te osvaja jiu-jitsu svijet
Zadarski prsten
prečka Radost druženja
Prihod od koncerta klape »Sv. Juraj« donirat će udruzi Svjetlo
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Zadar
OBAVIJEST HEP-A