Foto: Luka Jeličić
U Europskoj uniji svake se godine baci 2,3 milijuna tona kokošjeg perja. Ovaj je podatak zaintrigirao tajlandskog istraživača i dizajnera koji živi i radi u Londonu.
Sorawut Gunn Kittibanthorn došao je do ideje da iz perja koje je zapravo otpad i uglavnom ne služi ni za što, izvuče bjelančevine i potom od njega napravi svojevrsno meso, piše firstclass.
Naime, 91 posto kokošjeg perja čine proteini, točnije keratin koji ima visok sadržaj antioksidansa. Osim toga, sadrži osam aminokiselina neophodnih za zdravu prehranu.
Zahvaljujući složenom procesu kojega je razvio, iz kilograma perja može se ekstrahirati više od 750 grama proteina pogodnih za prehrembene proizvode.
Njegova je tvrtka Kera od toga napravila umjetno meso za koje tvrde da nije njegova zamjena nego da je čak bolje od mesa.
Prvi puta su ga testirali u Londonu krajem ožujka, a vijesti s terena kažu da degustatori nisu mogli razlikovati proizvod od pravog mesa.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
HRVATSKI SABOR
Plenković u Saboru predstavlja nove ministre, traju slobodni govori: ‘Ovaj pamflet bacite u smeće’
Crna Kronika
nepoznati počinitelj
Na Obali kralja Tomislava ukraden bicikl
Ostali sportovi
Hrvanje
Tata, nije sve u medalji
Crna Kronika
prijevara
Primio predujam za radove u Zadru koje nije izvršio
Županija
INCIDENT U KALIMA
Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva
Crna Kronika
isključen iz prometa
Vozač BMW-a koji se na Foši zabio u parkirane automobile vozio pijan i bez pojasa!
Zadar
vremenska prognoza
UPALJEN METEOALARM Stiže nam nevrijeme s olujnim jugom!
Zadar
IV. b razred
I nakon pola stoljeća od mature “ekonomisti” nisu štedjeli emocije
Županija
opg žuža
“TVORNICA” U BAŠTICI Hrvati traže domaće jagode, a cijena…
Scena
HIT BABY LASAGNE