Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

TAJLANDSKI ISTRAŽIVAČ

Iz kokošjeg perja izvukao proteine i napravio zamjenu za meso

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

02.05.2024. 18:45
Iz kokošjeg perja izvukao proteine i napravio zamjenu za meso

Foto: Luka Jeličić



U Europskoj uniji svake se godine baci 2,3 milijuna tona kokošjeg perja. Ovaj je podatak zaintrigirao tajlandskog istraživača i dizajnera koji živi i radi u Londonu.


Sorawut Gunn Kittibanthorn došao je do ideje da iz perja koje je zapravo otpad i uglavnom ne služi ni za što, izvuče bjelančevine i potom od njega napravi svojevrsno meso, piše firstclass.


Naime, 91 posto kokošjeg perja čine proteini, točnije keratin koji ima visok sadržaj antioksidansa. Osim toga, sadrži osam aminokiselina neophodnih za zdravu prehranu.




Zahvaljujući složenom procesu kojega je razvio, iz kilograma perja može se ekstrahirati više od 750 grama proteina pogodnih za prehrembene proizvode.


Njegova je tvrtka Kera od toga napravila umjetno meso za koje tvrde da nije njegova zamjena nego da je čak bolje od mesa.


Prvi puta su ga testirali u Londonu krajem ožujka, a vijesti s terena kažu da degustatori nisu mogli razlikovati proizvod od pravog mesa.