Grožđe na veliko prodavali smo u okolici Zadra, a prošle godine se grožđe moglo prodati i na Pagu, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana. Zarada od prodaje grožđa je mala i zato je vinogradarima isplativije proizvoditi vino, travaricu i prošek te ih prodati za vrijeme turističke sezone
Paški vinogradari se spremaju za berbu koja bi trebala početi koncem kolovoza ili prvih dana rujna. Berba će, kako procjenjuju vinogradari, najprije početi na središnjem dijelu otoka gdje je grožđe već gotovo posve zrelo, a najkasnije na zapadnom dijelu otoka.
Premda vinogradarstvo nema gospodarsko značenje kakvo je imalo nekada, ipak je proizvodnja vina, travarice i prošeka posljednjih nekoliko godina postaje značajniji izvor prihoda za nekoliko stotina otočnih obitelji koje se bave vinogradarstvom.
U srpnju i kolovozu vremenske prilike su bile dobre, međutim, zbog jakih bura koje su puhale u svibnju i prvih dana lipnja, urod bi mogao biti za oko 25 % slabiji od prošlogodišnjeg. Urod će, kažu vinogradari, biti smanjen i zbog suše jer na Pagu obilnija kiša nije pala osam mjeseci. Otočni vinogradari veći dio grožđa ostavljaju za proizvodnju vina, a jedan dio prodaju na veliko. Jedan od najvećih problema s kojima se susreću vinogradari je organizirani otkup grožđa kojeg na Pagu nema već dvadesetak godina.
– Proteklih godina smo grožđe na veliko prodavali u okolici Zadra, ali prošle godine se grožđe moglo prodati i na Pagu i to po cijeni od šest kuna po kilogramu, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana.
Zarada od prodaje grožđa je mala i zato je vinogradarima isplativije proizvoditi vino, travaricu i prošek jer se ti proizvodi mogu dobro prodati za vrijeme turističke sezone.
Na Pagu se najčešće uzgajaju sorte gegić koji ima mala žuta zrna te trbljan i plavina koji imaju veća zrna.
– Na Pagu se od davnine proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorti koje je zbog svoje boje, kao posljedica tradicionalne tehnologije dobilo ime paška žutica. Glavna sorta za proizvodnju tog vina bio je gegić, nosilac sortimenta na otoku, ranije znatno više proširen od ostalih sorti. Današnji uzgoj ograničio se na trbljan zbog velike i redovite rodnosti, te gegić za popravljanje kvalitete bijelih vina te plavinu kod crnih sorti, navode u tvrtki “Vina otoka Paga”.
Na mnogim dijelovima otoka mogu se zamijetiti obnovljeni vinogradi i vinogradari koji ih redovito obilaze što svjedoči o oživljavanju zanimanja za vinogradarstvo koje je nekada donosilo dobit gotovo kao i solarstvo i ovčarstvo.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
KK ZADAR
Košarkaški klub Zadar proslavio obljetnicu osnutka: Mladić od 79 godina koji zaslužuje muzej
Crna Kronika
NESREĆA
Podnesena optužnica protiv 23-godišnjaka zbog nesreće u kojoj su poginuli Nepalci
Nogomet
trener zadra
MARIN ORŠULIĆ: Utakmica koja će odrediti nastavak prvenstva
Ostali sportovi
OI u Parizu
Brod Belem isplovio iz Pireja s olimpijskim plamenom prema Francuskoj
Hrvatska
KONZUMACIJA MESA I MESNIH PRERAĐEVINA
Istraživanje razotkrilo: Samo jedan posto Hrvata može si priuštiti janjetinu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
fantastičan projekt