Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

OI u Parizu

Brod Belem isplovio iz Pireja s olimpijskim plamenom prema Francuskoj

Autor: Hina

27.04.2024. 11:25
Brod Belem isplovio iz Pireja s olimpijskim plamenom prema Francuskoj

Foto: Foto REUTERS

Jedrilica se očekuje 8. svibnja u Marseilleu otkud će plamen krenuti na put kroz Francusku, do svečanog otvaranja Igara 26. srpnja



ATENA  Brod Belem, koji prenosi olimpijski plamen za Olimpijske igre u Parizu, isplovio je u subotu iz luke Pirej, u blizini Atene, i krenuo na svoje putovanje prema Francuskoj.


Jedrilica se očekuje 8. svibnja u Marseilleu otkud će plamen krenuti na put kroz Francusku, do svečanog otvaranja Igara 26. srpnja.


“To je tako velika emocija”, izjavio je Tony Estanguet, predsjednik organizacijskog odbora OI u Parizu, koji je dan ranije u Ateni simbolično primio plamen iz ruku predsjednika Helenskog olimpijskog odbora Spyrosa Capralosa.




“Sada ćemo ga vratiti u Francusku ovim brodom, Belemom, koji također datira iz 1896., godine prvih Olimpijskih igara moderne ere. Kakva fantastična slučajnost!”, dodao je.


Zapaljen 16. travnja u Olimpiji, olimpijski plamen predan je francuskim organizatorima u petak ma svečanosti na stadionu Panathenaic u Ateni.


Prije uplovljavanja u Staru luku u Marseillu, Belem će defilirati u luci uz pratnju 1.024 broda. Zabava je predviđena na kopnu i na moru tijekom cijelog dana.


Sljedeći dan olimpijska štafeta započet će u gradu, s planiranim zaustavljanjima kod bazilike Notre-Dame de la Garde i Stade Vélodrome.


Zatim će prijeći zemlju, posebno posjetiti Antile i Francusku Polineziju, do Pariza, gdje će se održati svečanost otvaranja Igara 26. srpnja.