Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

38 C°

ZNAČAJAN TRENUTAK

Indija preuzela primat najmnogoljudnije zemlje, to će imati velike posljedice

Autor: Hina

27.04.2023. 08:45
Indija preuzela primat najmnogoljudnije zemlje, to će imati velike posljedice

Foto: PixabayIndija će uskoro prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja svijeta. Ako već nije. Demografi nisu sigurni kad će točno Indija prestići Kinu.


Jedno tijelo UN-a, Zaklada za stanovništvo (UNFPA), nedavno je objavilo da će se to dogoditi sredinom ljeta. Drugo, UN-ov Odjel za gospodarska i društvena pitanja (DESA), objavilo je, pak, da će se to dogoditi ovaj tjedan.


Procjene DESA-e kazuju da će već do kraja travnja Indija imati 1,4257 milijardi stanovnika i time nadmašiti Kinu, prenosi BBC.
“Kina će uskoro prepustiti dugogodišnji status najmnogoljudnije zemlje na svijetu”, navodi se u priopćenju DESA-e.


Kina je zemlja s najviše stanovnika otkako je UN 1950. počeo sakupljati podatke o stanovništvima država.


I Kina i Indija imaju više od 1,4 milijarde stanovnika, a u njima živi više od trećine svijeta.


“Zapravo, ne postoji način na koji možemo točno znati kada će Indija prestići Kinu”, rekao je Bruno Schoumaker, demograf na belgijskom Katoličkom sveučilištu Leuven, za američku agenciju AP.


“Postoji određena nesigurnost, ne samo u vezi s populacijom Indije, već i s populacijom Kine”, dodao je.


Indija 12 godina bez popisa


Demografi svoje procjene rade matematički, na temelju više izvora poput anketa te evidencije rođenih i umrlih.


“To su naše najbolje pretpostavke”, rekao je Patrick Gerland, šef odjela za procjene stanovništva i projekcije pri UN-u New Yorku.


“Ali činjenica je, naravno, da su to samo procjene”, dodaje Stuart Gietel-Basten, profesor na Znanstveno-tehničkom sveučilištu u Abu Dabiju.


“Međutim, barem se temelje na relativno jakoj i konzistentnoj metodologiji”, dodao je.


Donedavno se očekivalo da će Indija postati najmnogoljudnija zemlja tek krajem desetljeća. Međutim, promjenu je ubrzalo smanjenje stope fertiliteta u Kini. Temelj utvrđivanja broja stanovnika ipak su njihovi popisi koji se provode u pravilu svakih deset godina.


Posljednji popis stanovništva u Kini je proveden 2020. Demografi su koristili evidenciju rođenih i umrlih, zajedno s drugim administrativnim podacima, kako bi izračunali koliko je stanovništvo raslo od tada do danas.


U Indiji je, pak, posljednji popis proveden 2011. Popis planiran za 2021. odgođen je zbog covida-19 pa su razna istraživanja na manjim uzorcima popunila praznine kako bi demografi i Indija znali više o trenutnom broju stanovnika, kazao je Alok Vajpeyi iz nevladine organizacije Population Foundation of India sa sjedištem u New Delhiju.


Među najvažnijima je Sample Registration System, indijsko demografsko istraživanje velikih razmjera koje prikuplja podatke o rođenim, umrlim, fertilitetu itd.


Zašto je ovo važno?


Kina ima sve stariju populaciju, a broj stanovnika stagnira čak i nakon što je vlada prije sedam godina odustala od politike jednog djeteta, a prije samo dvije godine poručila da parovi mogu imati troje djece.


Indija ima puno mlađe stanovništvo, višu stopu fertiliteta te bilježi smanjenje smrtnosti dojenčadi u posljednja tri desetljeća.


Svake godine u Indiji se rodi više beba nego u bilo kojoj drugoj zemlji, dok Kina, kao i mnoge europske zemlje, ima u jednoj godini više umrlih nego rođenih, rekao je Dudley Poston, umirovljeni profesor sociologije na teksaškom sveučilištu A&M.


To nije pitanje hvalisanja koga je najviše na svijetu nego spomenuti trendovi imaju velike društvene i ekonomske posljedice.


Indija ima rastuću radnu snagu i rast koji potiče gospodarsku aktivnost, dok će Kina imati sve manje radno sposobnih stanovnika koji mogu uzdržavati sve stariju populaciju.


Jednom kada zemlja dosegne nisku stopu fertiliteta, teško je preokrenuti trend, čak i uz vladine mjere za povećanje broja stanovnika, kazao je Toshiko Kaneda, tehnički direktor za demografska istraživanja pri washingtonskoj organizaciji Population Reference Bureau.


“Psihološki će to biti teško za Kinu, posebno s obzirom na rivalstvo u drugim područjima između dviju zemalja”, rekao je Gietel-Basten.


“Veliki je ovo trenutak u ljudskoj povijesti jer se štafeta predaje Indiji”, dodao je.