Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PČELARI SU OČAJNI

Novi pomor pčela u Hrvatskoj, prizori su strašni: “Ove godine opet imamo trovanje”

Autor: Portal Novi list

26.04.2023. 19:29
Novi pomor pčela u Hrvatskoj, prizori su strašni: “Ove godine opet imamo trovanje”

Foto: PixabayZastrašujuće slike i ovoga proljeća: na međimurskom području opet je zabilježen pomor pčela. Što je uzrok? Sumnja se na sredstvo koje se koristi za tretiranje uljane repice. HRT javlja da se neslužbeno moglo čuti da ga je upotrijebio i jedan pčelar na tom području.


Pčelari očajni, pčele agresivne


I dok policija tek treba otkriti uzrok, očajni pčelari ponovno zbrajaju štetu. Prošle se godine pomor pčela dogodio u donjem i srednjem Međimurju, a ove u gornjem.

Pčele su ondje zbog svega vrlo agresivne, a vlasnik OPG-a je zbog uboda preventivno završio na hitnoj.


– Ove godine opet imamo trovanje, u pitanju je zapadni dio Međimurja od Gornjeg Mihaljevca do Vratišinca i Dragoslavca i naselja između.


Vjerojatno se radi o zakašnjelom efektu tretmana repice protiv sjajnika, kazao je Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije.


Neki ni ne znaju da imaju trovanje


Zahvaćeno je oko 250 košnica 13 pčelara, ali bit će ih još i više – oko 300 košnica – jer neki još ne znaju da imaju trovanje, dodao je.


Komentirajući navode da je prošlogodišnji problem bio vezan uz korištenje nedopuštenih sredstava, potvrdio je da je uzrok ovog pomora korištenje dopuštenih sredstava, ali tjedan dana prekasno.


Tretiranje repičina sjajnika trebalo je obaviti deset dana prije cvatnje.


Zašto se priča ponavlja?


Kako se priča ponovila?


– Ne znam je li to neznanje, nemar, trka za novcima. Moram reći da mi s ratarima nemamo problema, oni nas obavještavaju. Međutim, opet se dogodilo. Kakve će biti posljedice po novom zakonu, to ćemo vidjeti, zaključio je Željko Trupković u razgovoru za HRT.