Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

"VIRUS NEĆE SKORO NESTATI"

Smrtnost od covida-19 pala za 95 posto od siječnja

Autor: Hina

26.04.2023. 20:39
Smrtnost od covida-19 pala za 95 posto od siječnja

Foto: PixabayBroj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 pao je za 95 posto od početka godine, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši ipak da virus nije nestao.


Kako navodi WHO, virus neće tako skoro nestati i zemlje cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama izvan hitnih situacija, kao što su posljedice koje osjećaju osobe zaražene takozvanim dugim covidom.


Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a, dodao je da svaka deseta infekcija ima simptome dugog covida, što znači da bi stotine milijuna ljudi mogle trebati dugotrajno liječenje. Ipak, “optimizam crpimo u neprestanom padu broja prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s covidom koji su pali za 95 posto od početka ove godine”, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.


“Virus i dalje mutira”
“No u nekoliko zemalja virus se ponovno širi i u zadnja četiri tjedna umrlo je 14.000 ljudi”, rekao je.


Po njegovim riječima, kao što pokazuje pojava soja XBB.1.16, “virus i dalje mutira i još je sposoban uzrokovati novi val zaraze i smrt”. Maria Van Kerkhove, zadužena za borbu s covidom u WHO-u, rekla je da soj XBB i njegove podvarijante sada prevladavaju na svjetskoj razini.


Čelnik WHO-a je ponovno je istaknuo da njegova organizacija ne gubi nadu da će proglasiti kraj javnozdravstvenog hitnog stanja zbog covida-19. Iduća kvartalna sjednica WHO-a o toj temi treba se održati u svibnju.