Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

POLITIČKA KRIZA U BIH

Parlament Republike Srpske zatražio da se srpski sudac povuče iz državnog Ustavnog suda

Autor: Hina

26.04.2023. 21:22
Parlament Republike Srpske zatražio da se srpski sudac povuče iz državnog Ustavnog suda

Foto: ReutersParlament Republike Srpske u srijedu je usvojio zaključak kojim je suca Ustavnog suda BiH iz reda Srba pozvao da podnese ostavku na tu dužnost, a taj aj su korak poduzeli kako bi pokušali potkopati legitimitet tog suda.


Nakon cjelodnevne rasprave glasovima vladajuće većine koju kontrolira Milorad Dodik, Narodna skupština RS usvojila je zaključak po kojemu se odluke Ustavnog suda BiH neće provoditi na teritoriju tog entiteta.


Nadalje, sucu Ustavnog suda Zlatku Kneževiću upućen je poziv da podnese ostavku na tu dužnost.
Zastupnicima u parlamentu BiH iz stranaka koje čine vladajuću većinu u RS-u dan je nalog da iniciraju prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se ukinule pozicije stranih sudaca u tom sudu.


Ustrojen na temelju Daytonskog sporazuma, Ustavni sud BiH ima po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda te tri inozemna suca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava.


Trenutačno su zbog umirovljenja upražnjenje pozicije jednog hrvatskog i jednog srpskog suca, a vlasti predvođene Dodikom pozivanjem suca Kneževića na ostavku žele osporiti legitmitet Ustavnog suda BiH za koji tvrde da je i do sada donosio odluke protivne interesima RS.


No čak i da Knežević podnese ostavku to ne bi utjecalo na rad Ustavnog suda jer on ne donosi odluke na temelju etničkog ključa.


“Mi znamo da ostavka suca Kneževića neće zabrinuti ove u Sarajevu. Takva su njihova pravila”, priznao je na sjednici parlamenta RS predsjednik entitetske vlade Radovan Višković.


Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Halil Lagumdžija kazao je u utorak da je politički pritisak na suca Kneževića nedopustiv i protivan svim demokratskim standardima.