Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

OKIDAČ - PROSVJED LIJEČNIKA

Medicinske sestre jednoglasno izglasale prosvjed! Kreću li i u štrajk? “Sve su opcije otvorene”

Autor: Portal Novi list

26.04.2023. 21:53
Medicinske sestre jednoglasno izglasale prosvjed! Kreću li i u štrajk? “Sve su opcije otvorene”

Foto: Ilustracija / Foto Mateo LevakMedicinske sestre jednoglasno su odlučile – kreću u prosvjed! Kako javlja Dnevnik Nove TV medicinske sestre s prosvjednim aktivnostima kreću već – idući tjedan.


Sutra imaju sastanak sindikata, gdje će se ostalo zdravstveno i nezdravstveno osoblje odlučiti hoće li im se pridružiti.


“Nećemo prosvjedovati jedan dan. Vjerojatno ćemo dočekati i Međunarodni dan medicinskih sestara kako bismo zaokružili. To je desetak dana”, rekla je za Dnevnik Nove TV šefica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.


Godinama upozoravaju
Sutra će, s kolegom Stjepanom Topolnjakom, definirati što i kako, dodaje Prašnjak.


“Pacijenti to već i sada osjećaju nažalost. Da će osjetiti – sigurno. Godinama naglašavamo nedostatak medicinskih sestara, odlazak u inozemstvo, brigu jedne sestre na ne znam koliko nepokretnih bolesnika.


Ako istovremeno zvoni pet zvona, a jedna je sestra u službi s 20 pacijenata – ona se jednostavno ne može javiti nego može otići samo jednom bolesniku”, upozorava Prašnjak.


Okidač? Prosvjed liječnika


Priznaje kako im je okidač bio prosvjed liječnika.


“Mi na to upozoravamo godinama, a ništa nam se ne odgovara. Dok liječnici naprave jedan prosvjed i odmah se odgovori i udovoljava svim željama.


Mislim da u ovom trenutku ne možemo ne reći da nam je jednostavno vrlo, vrlo teško. Žao nam je ako će građani i pacijenti imati neugodnosti”, kazala je Prašnjak.


Degradirani, obezvrijeđeni, malo plaćeni


Poručuju da moraju upozoriti da su godinama degradirani, obezvrjeđeni i malo plaćeni.


“Mi tražimo minimalno povećanje od deset posto u odnosu na ponudu koja nam je ponuđena prošloga tjedna u Ministarstvu”, rekla je Prašnjak.


Na upit je li moguć štrajk, Anica Prašnjak za Dnevnik Nove TV kratko je zaključila: “Sve su opcije otvorene”.