ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šupe: Turiste u Zadru često vode vodiči bez osnovnog znanja o povijesti i kulturi našeg grada

20.10.2011. 22:00
Šupe: Turiste u Zadru često vode vodiči bez osnovnog znanja o povijesti i kulturi našeg grada


Osim iznošenja iskrivljenih ili u potpunosti netočnih podataka, nelicencirane osobe vode grupe za cijenu nižu od uobičajene te time obezvrjeđuju djelatnost vodiča koji su za stjecanje licence turističkog vodiča uložili trud i vlastita financijska sredstva
Službeno stajalište Turističke zajednice grada Zadra u povodu kolumne gospodina Davora Stipanića „Pogled izvana / Ja te krstim…”, objavljene u Zadarskom listu u srijedu, dana 19. listopada 2011:
Turistička zajednica grada Zadra u potpunosti podržava djelatnost licenciranih turističkih vodiča za grad Zadar, a posebice njihove napore ka rješavanju problema sve brojnijih neovlaštenih vodiča u našem gradu. Svjesni smo činjenice kako unatoč kvalitetnim licenciranim turističkim vodičima, strane i domaće grupe gostiju nerijetko vode nelicencirane osobe, često i bez osnovnog znanja o povijesti i kulturnoj baštini našeg grada, koristeći se pritom tiskanim turističkim vodičima ili na brzinu „stečenim” poznavanjem grada. Osim iznošenja iskrivljenih ili u potpunosti netočnih podataka, nelicencirane osobe vode grupe za cijenu nižu od uobičajene te time obezvrjeđuju djelatnost vodiča koji su za stjecanje licence turističkog vodiča uložili trud i vlastita financijska sredstva. Stoga ovaj problem uistinu možemo izjednačiti s problemom iznajmljivanja privatnog smještaja na crno s kojim se suočavamo već godinama, a čijem bi se suzbijanju nadležne inspekcijske službe trebale učinkovitije posvetiti.
U svom svakodnevnom radu, a posebice pri prihvatu stranih novinara i studijskih grupa, Turistička zajednica grada Zadra redovito se služi uslugama zadarskih licenciranih turističkih vodiča, a dijelom je i financirala održavanje tečaja za turističke vodiče. S ciljem informiranja stranih i domaćih gostiju Turistička zajednica grada Zadra tiska besplatne promotivne materijale koji sadržavaju opće informacije o Zadru te kratki pregled povijesti i kulturno-povijesnog naslijeđa grada uz osnovne servisne informacije namijenjene turistima, a među njima je i brošura „Otkrij Zadar” koja se tiska na osam jezika (hrvatski, engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, japanski i ruski). Navedeni promotivni materijali dijele se u tisućama primjeraka kako individualnim gostima, tako i grupama u našem Turističko-informativnom centru na Narodnom trgu. Pri prihvatu grupa turista djelatnice TIC-a ovlaštene su izdavati planove grada i ostale brošure jedino licenciranim vodičima i imaju pravo zatražiti predočenje Zakonom propisane iskaznice ovlaštenog turističkog vodiča. Upravo zbog toga često su suočene s neugodnostima od strane neovlaštenih turističkih vodiča, a sa sličnom se situacijom susrećemo i u našem Turističkom uredu, gdje inače ovlašteni turistički vodiči za potrebe svojih grupa mogu podići veće količine promotivnih materijala.
Turistička zajednica grada Zadra pridružuje se naporima lokalnih licenciranih vodiča i nastojat će ih pomagati u izvršavanju njihove djelatnosti na način koji je propisan Zakonom i kako se regulira u svim europskim turističkim središtima. Stoga koristimo priliku te apeliramo na nadležne inspekcijske službe koje bi se korištenjem određenog mehanizma kontrole u većoj mjeri trebale posvetiti suzbijanju ove i ostalih rastućih nelegalnih djelatnosti.
Zvonko Šupe, direktor TZ grada Zadra