Osim gužvi u vinogradima prvi vidljivi dokaz da je vrijeme mladog vina su drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno
Dani su “trganja” pa se svakodnevni razgovori diljem Zadarske županije najčešće svode na grožđe i vino. Zrioba grožđa je uranila i berba je u punom zamahu.
– Još da se mogu jednostavno izmjeriti kiseline, vino bi bilo kao grom, govori nam Josip iz Zemunika.
– Ovako nam je kiselina uvijek problem. Znam da moj otac nije nikada mjerio kiselinu, a uvijek je imao dobro vino. Stručnjaci su nas pomalo ‘zablesali’ tako da sada ništa ne radimo bez njih, kaže Josip.
Osim gužvi u vinogradima prvi vidljivi dokaz da je vrijeme mladog vina su drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno.
– Stare bačve za mlado vino prethodno treba ‘zastenjati’ morskom ili pitkom vodom, očistiti i pripremiti za spremanje plodova berbe. Sama berba stvara veselje, no ono što slijedi poslije – spremanje vina u bačvu poseban je užitak jer se u drvo, okovano metalnim obručima, pohranjuje višemjesečni trud pomiješan sa strepnjom hoće li ćudljiva priroda biti milostiva prema božanskim bobicama, govori Ante, vinogradar iz Sukošana.
Iako je ovogodišnja suša smanjila prinose grožđa vino će biti kao grom, tvrdi Ante, puštajući u čašu tanak mlaz mošta. Grožđe je bilo “samo takvo”, s više od dvadeset gradi šećera i nema razloga da vino ne bude prvoklasno. Miris drveta koje je upilo vino brojnih prethodnih godina, u bačvama novog vremena ne može se niti oponašati.
Ipak, golema većina vinara zadarskog kraja u drvenim bačvama danas mošt uglavnom drži sve dok traje intenzivno vrenje, a zatim ga pretoče u inoks bačve. Dakako, od dobre sirovine lako je proizvesti i dobro vino pridržavajući se vinarske i podrumarske struke.
– Grožđe nakon muljanja i odvajanja peteljki stavljam u ‘maštele’ da kuha osam dana. Prva dva dana miješam ‘masulj’, a kasnije ostavim da stoji. Osmi dan mošt izlijem iz ‘maštela’ u drvenu bačvu gdje se nastavlja vrenje, kuhanje. U drvenoj bačvi mošt držim sve dok traje intenzivno vrenje, a zatim ga pretočim u inoks tankove. Ništa ne diram do početka prosinca, kada obavim pretakanje da odstranim talog. Jednaki postupak primjenjujem u proizvodnji crnog i bijelog vina, odaje nam Božo svoju vinarsku tajnu.
O cijeni grožđa, njegovu otkupu i preradi u nepatvoreno vino odgovarajuće kategorije i kvalitete bit će još polemika i prolit će se mnogo žuči. Danas svatko tko prerađuje grožđe ima vlastitu tehnologiju za koju smatra da je najbolja. Većina najviše vjeruje metodama svojih očeva i djedova. Jedino što su drvene bačve zamijenili inoks tankovima, a drvene ‘maštele’ plastičnima. Zbog svega toga, prodaja drvenih bačava gotovo da je već postala prošlost.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE