Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

formiranje vlade

Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om

Autor: Hina

28.04.2024. 21:19
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om

Foto: Patrik Macek / Josip Regovic PIXSELLNova rudna odvojenih pregovora Domovinskog pokreta sa SDP-om i HDZ-om radi formiranja saborske većine, odnosno vlade bit će održana u ponedjeljak, 11. dan nakon parlamentarnih izbora. Ministar branitelja Tomo Medved (HDZ)  potvrdio je u nedjelju u Splitu da se u ponedjeljak nastavljaju razgovori s Domovinskim pokretom, ocijenivši da su dosad bili izrazito konstruktivni i otvoreni.


U nastavku razgovora očekuju konkretne stavove s obzirom na to da je Domovinski pokret preko vikenda imao radne sastanke, rekao je Medved na obljetnici osnutka 4. gardijske brigade.


Uvjeren je da će sljedećeg tjedna dogovoriti i usuglasiti sva pitanja vezano za većinu, odnosno za sastavljanje nove vlade. Čelnik SDP-a Peđa Grbin također je potvrdio medijima da se u ponedjeljak sastaju s Domovinskim pokretom.
“Imamo niz stranaka koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, koje su glasale protiv izbora Ivana Turudića, lex AP-a”, rekao je Grbin RTL-u.


Tim strankama, dodao je, nude da konstituiraju Sabor i uspostave parlamentarni nadzor nad Vladom Andreja Plenkovića kako ne bi radili što žele, te da počnu s ispravljanjem njihovih grešaka.


Nakon prvog kruga pregovora održanih u srijedu sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om, Domovinski pokret je izvijestio da su razmijenili stajališta i poglede o različitim temama te razmotrili moguće poteze i rješenja.


Domovinski pokret ponovio je u petak kako i dalje čvrsto stoje na pregovaračkim pozicijama da SDSS ne može biti dio vlasti te je odbacio napise o podjelama unutar stranke.


“Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje”, objavio je Domovinski pokret na Facebooku.


Uslijedila je reakcija čelnika SDSS-a Milorada Pupovaca koji je poručio u subotu da pri formiranju vlade i većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj, te će se suprotstaviti svim oblicima segregacije po etničkoj ili političkoj osnovi.


Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je u četvrtak da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora.


Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam ‘manjinaca’ te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke.


Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović poručila je u nedjelju na facebooku kako nikad neće dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo! te dodala da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako Domovinski pokret postane dio nove saborske većine.


Hrvatski suverenisti dan ranije izvijestili su da neće sudjelovati ni u vladajućoj većini niti u vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača.


Predsjednik stranke Marijan Pavliček poručio je stranačkoj kolegici Vučemilović nakon njezinog istupa da je odluka predsjedništva ‘Ne’ HDZ-u koje se moraju držati svi članovi te će biti izbačena iz stranke podrži li koaliciju HDZ-a.


Iz stranke Most koja je na izbore izašla zajedno sa Suverenistima poručili su Vučemilović da nema razloga za strahove.


“Ona dobro zna da smo mi oni koji čuvaju hrvatski identitet i jedina smo garancija da se neće provoditi lijeve anacionalne politike. Tako je bilo do sada i može biti mirna da će tako biti i dalje”, rekao je za Dnevnik Nove TV predsjednik stranke Božo Petrov