Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Treća NL Jug, 26. kolo

Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto

Autor: Šime Ćurko

27.04.2024. 19:33
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto

Foto: LUKA JELIČIĆ



Zagora – Zadar 1:2 (Maretić 50′/Luetić 57′, Nakić 70′). Velika, možda i kvalifikacija za Drugu NL vrijedna pobjeda nogometaša Zadra danas u Unešiću kod Zagore. Momčad sa Stanova slavila je 2:1 u 26. kolu Treće NL Jug i sa 61 bodom na prvom mjestu preskočila Zagoru, koja zaostaje dva boda. Budući da je u prvoj utakmici pobijedio 4:1 Zadar je bolji i u međusobnim utakmicama, što može biti važno u slučaju istog broja bodova.


Na krcatom Borovištu Zadar je u prvom poluvremenu bio (previše) obrambeno orijentiran. Tek što je lopta krenula sa središta igrališta Drago Gabrić je prizemnim udarcem s 20-ak metara zaprijetio vrataru Luki Matasoviću, kojem je to bilo dobro zagrijavanje za utakmicu. U 12. minuti najbolja situacija za Zagoru u prvom poluvremenu. Zadrani su zaboravili na Mateja Maretića, koji je prošao lijevom stranom i gađao suprotni kut za uzdah na tribinama budući da je lopta prošla uz lijevu vratnicu i izašla izvan granica igrališta. Prvi udarac prema golu Zagore Zadar je uputio u 25. minuti. Kapetan Domagoj Muić se ubacio iz zadnjeg reda i iz daljine pokušao iznenaditi imenjaka Lukača, vratara domaćih, koji nije imao većih poteškoća u zaustavljanju lopte.


Zagora povela


U 50. minuti oduševljenje na tribinama. Josip Zeljković je izveo korner, Bruno Šupe je vratio loptu u sredinu na nogu Maretiću, koji se provukao kroz zadarsku obranu i sam ispred Matasovića s vrha peterca zatresao mrežu za vodstvo 1:0. Bio je to trenutak u kojem se Zadar našao u situaciji “biti ili ne biti” jer je poraz značio da Zagora odlazi na plus četiri, što bi praktično bilo nemoguće dostići u preostala četiri kola. I tada smo vidjeli vjerojatno najboljih Zadrovih 40 minuta ove sezone. Uspjeli su prebaciti igru na polovicu Zagore, koja kao da se (pre)dugo oporavljala od slavlja. Visoko su izašli Zadrani i pritiskali zadnju liniju domaćina već u prvom dodavanju, u čemu im je pomogla odlična fizička pripremljenost. Jedna takva situacija donijela je izjednačenje. Ove sezone odlični Anđelo Kordić s desne strane ubacio je loptu u šesnaesterac, gdje je visoko zaplovio Krešimir Luetić i glavom, uz vratnicu poslao loptu u mrežu za 14. gol najboljeg Zadrovog strijelca u sezoni. Osjetio je Zadar da su domaćini, nenaviknuti na ovakve situacije (Zagora je derbi dočekala s 13 pobjeda zaredom) malo zatečeni, što je bio jasan znak da se može i do toliko željene pobjede.


Majstorija Nakića




U 69. minuti Serbinov puca s 20-ak metara, Lukač brani. Ali u 71. minuti ni Lukač više nije mogao ništa. Nikola Perić je kod korner zastavice, uz pomoć suigrača, odlično zatvorio domaćine, i uspio gurnuti za Roka Nakića, koji je unio puno živosti u drugom poluvremenu. Nakić je na desnoj strani primio loptu na vrhu 16-eraca i lijevom nogom sjajno pogodio suprotne rašlje. Pogodak za kojeg volimo reći da je vrijedan eurovizijske razmjene. Navalio je Zadar po treći gol, da bi se u završnici utakmice ipak povukao. Zagora je posljednjih pet minuta pokušala svim silama izjednačiti, ali ništa nije moglo zaustaviti Zadar na putu prema osvajanju tri boda u 16 utakmici zaredom bez poraza. U 27. kolu Zadar će biti gost Omiša, a Zagora GOŠK-a iz Kaštela