Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Praktički nepotopiva

Prva brodica hrvatske proizvodnje namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Autor: Hina

03.02.2023. 08:56
Prva brodica hrvatske proizvodnje namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji prošla testiranja

Foto: Brodogradilište Iskra ŠibenikPrva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu prošla je sve testove pa bi uskoro trebala biti izručena Ministarstvu zdravstva.


Brodica je duga 15 metara, izgrađena je od aluminijskih legura, praktično je nepotopiva, a opremljena je suvremenom medicinskom opremom, izvijestio je u petak brodogradilište.


Postupak primopredajnih ispitivanja brodice SAR 1 obavljeno je u Iskra brodogradilištu Šibenik u kojem je izgrađena, a testiranju brodice bili su nazočni predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva zdravstva koje je naručitelj.
“Ovo je velika referenca za ovo brodogradilište i olakšanje nama što se imamo na koga osloniti i za gradnju i za remont ovakvih brodova”, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Siniša Orlić i otkrio da će prva brodica vjerojatno završiti u Dubrovniku.


Direktor Iskra brodogradilišta Šibenik Roko Vuletić najavio je skoru isporuku prve brodice, a ostalih pet bit će isporučeno do kraja godine.


Brodogradilište navodi da je brodica potvrdila čvrstinu konstrukcije i izdržala kompleksno testiranje, uključujući slobodni pad s visine od dva metra, udar pramcem u čvrstu obalu i samostalno vraćanje brodice u početni položaj nakon bočnog prevrtanja.


Sljedećih nekoliko dana provest će se ispitivanja svih brodskih sustava te probna vožnja radi testiranja maksimalne brzine i drugih plovnih svojstava.


Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Posao gradnje i opremanja šest brodica vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna, a ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca.


Ugovor o javnoj nabavi potpisali su u listopadu 2021. u Gaženici ministar zdravstva Vili Beroš te Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i Iskra brodogradilište.


Beroš je tada izjavio da je to velik iskorak za naše bolesnike i za otočane koji se, kao i svi drugi ponekad nađu u zdravstvenim poteškoćama i trebaju takvu zdravstvenu zaštitu.


Projekt brodice izradila je hrvatska podružnica američke kompanije Metal Shark, koja je svjetski lider u projektiranju tog tipa plovila.


Brodice primaju tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova. Osim za hitne slučajeve, bit će također korištene i za traganje i spašavanje na moru.