Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

afganistan

Humanitarne organizacije nastavile dio operacija sa ženskim djelatnicama

Autor: Hina

17.01.2023. 19:40
Humanitarne organizacije nastavile dio operacija sa ženskim djelatnicama


Nekoliko humanitarnih organizacija u Afganistanu nastavilo je s dijelom aktivnosti nakon što su talibani dopustili da žene rade u nekim područjima kao što je zdravstvo.


Međunarodni spasilački odbor (IRC), Spasite djecu i CARE objavili su ovaj tjedan da ponovno provode neke programe, uglavnom na području zdravstvene skrbi i prehrane.


Talibanska vlada prošli je mjesec naredila lokalnim i stranim humanitarnim organizacijama da zabrane rad ženama do daljnjega.
Mnoge nevladine organizacije suspendirale su zbog toga svoje aktivnosti uz objašnjenje da im trebaju žene kako bi doprle do žena u toj konzervativnoj zemlji.


“Prošli tjedan ministarstvo javnog zdravlja obavijestilo nas je da žene koje rade na području zdravstva i asistentice u uredu mogu nastaviti raditi. IRC je zato ponovno pokrenuo zdravstvene i prehrambene usluge putem svojih statičkih i mobilnih timova u četiri pokrajine”, rekla je glasnogovornica IRC-a Nancy Dent.


Glasnogovornik afganistanskog ministarstva javnog zdravlja rekao je Reutersu da nisu obustavili nikakve aktivnosti na području zdravstva.


“Zbog nesporazuma su obustavili zdravstvene usluge i sada su ih ponovno pokrenuli”, rekao je.


Spasite djecu rekao je da je ponovno pokrenuo manji broj aktivnosti na području zdravstva i prehrane i neke obrazovne programe za koje su dobili jasna jamstva od vlasti da žene mogu sigurno raditi, ali uz napomenu da je to jako ograničeno.


“Aktivnosti koje ponovno pokrećemo pružit će vitalnu pomoć, ali one su samo vrh ledenjaka onoga što je potrebno”, rekla je glasnogovornica organizacije Samantha Halyk.