Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ministar beroš

"Ne treba se bojati za financiranje zdravstvenog sustava"

Autor: Hina

14.12.2022. 13:44

Foto: Davor KovačevićMinistar zdravstava Vili Beroš poručio je u srijedu saborskim zastupnicima da se ne trebaju bojati za financiranje zdravstvenog sustava, jer su osigurana sredstva veća nego što su bila, a u slučaju potrebe Ministarstvo financija je obvezno dotirati zdravstvo.


Sredstva za iz proračuna za iduću godinu osigurana su u iznosu od 5,3 milijardi kuna, za razliku od ove godine kada su iznosila 2,6 milijardi kuna, a osim toga u zakonu piše da Ministarstvo financija prepoznaje obvezu dotacije ako postoji potreba. Prema tome, za financiranje zdravstvenog sustava se doista ne trebate bojati, odgovorio je Beroš na replike zastupnika.


U postpandemijskom razdoblju rashodi za zdravstveni sustav nisu toliko problematični kao prethodne dvije godine pa su i potrebe za sanacijskim sredstvima u ovoj godini smanjene, kaže ministar.
Najavio je da će u petak na sjednici Vlade biti donijeta odluka o dodatnim sredstvima za sanaciju bolničkih zdravstvenih ustanova u vrijednosti 1, 7 milijardi kuna, kako bi se rokovi plaćanja za bolnički sustav držali ispod 120 dana.


Mjesečno se generira 30 milijuna eura minusa u sustavu, upozorio je Siniša Hajdaš Dončić (SDP), a njegova stranačka kolegica Andreja Marić ustvrdila da su prvenstveni problem nerealne cijene usluga i nedovoljni financijski limiti.


Njemačkoj je za novi model trebalo šest godina


Želimo preći s limitnog na model plaćanja po učinkovitosti i kvaliteti zdravstvene zaštite kako država ne bi iz godine u godinu morala transferima dotirati sredstva za sanacije. No, to nije moguće napraviti potezom pera, Njemačkoj je za to trebalo šest godina, ističe Beroš.


Peđi Grbinu (SDP) na spomen dugih listi čekanja Beroš je odgovorio da će se novim pravilnikom utvrditi prihvatljivo vrijeme čekanja na preglede. Osim toga, u slučaju velikih lista za pojedine preglede ugovorit će se dodatne usluge kod privatnika besplatno za pacijente.


Pravilnikom će se odrediti i da šef klinike koja ima liste čekanja neće moći dobiti dopusnicu za dopunski rad izvan radnog vremena, rekao je ministar.


Zastupnici vladajuće većine posebno su hvalili osiguravanje dostupnosti zdravstvene zaštite u ruralnim područjima i otocima putem mobilnih timova i ljekarni, te jačanjem izvanbolničke specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite u okviru domova zdravlja.


Mobilni timovi i ljekarne u punoći će zaživjeti u drugoj polovici 2024., najavio je Beroš odgovarajući Dragani Jeckov (SDSS). Na upit Anke Mrak Taritaš (GLAS) o dostupnosti pobačaja Beroš je ponovio da sve bolnice moraju osigurati ženama pravo na obavljanje prekida trudnoće, a zadatak je ravnatelja odrediti na koji način.