Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

LIJEČNICA O BEROŠEVOJ REFORMI

Ako se uvedu sistematski pregledi doktori pacijentima neće biti dostupni za sve ostalo

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

27.10.2022. 21:51
Ako se uvedu sistematski pregledi doktori pacijentima neće biti dostupni za sve ostalo

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLPredsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić komentirala je za Dnevnik Nove TV novu reformu zdravstva. Hoće li primarna zaštita snositi navjeći teret reforme koju je u četvrtak najavio ministar Vili Beroš, pitala je Natašu Ban Toskić reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.


“Prevencija je inače dio rada obiteljskih liječnika koji je već zapostavljen i koji se vidi u ishodima liječenja. Zapostavljen je jer je obiteljska medicina devastirana organizacijski i u kadrovima. Na koji način bi još mogli podnijeti sistematske preglede nitko nije objasnio. To je veliko radno opterećenje za koji nisu stvoreni preduvjeti”, kaže predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić i dodaje kako će, ako se uvedu sistematski pregledi, nešto drugo morati ispasti.


Problem je i administracija. Perković je zanimalo kako će se sistematski pregledi orgnizirati po ambulantama.
“U konteksu cijepljenja protiv gripe, COVID-a, zbrinjavanja bolesnih, trenutno nemam odgovor na to pitanje. Bilo bi dobro da ministarstvo napravi strukturirano radno vrijeme koje se odnosi na sistematske preglede tako da svi budu svjesni kada im doktor neće biti dostupan za sve ostalo”, poručuje Ban Toskić.


Komentirala je i najavu ministra da će svi mladi liječnici nakon završenog fakulteta odraditi godinu dana u ordinacijama obiteljske medicine.


“To je jedan neobjašnjiv i nerazumljiv potez. Tome su se suprotstavili i sami mladi liječnici, podržavamo ih. Prisila nije nikad dala dobre rezultate. Može ih se privući samo dobrom plaćom i dobrim uvjetima i administrativnim rasterećenjem. Mladi liječnici bez dana radnog iskustva i znanja ne mogu ispunuti sve zahtjeve koje takvo radno mjesto od njih očekuje. Nije korektno prema njima bacati ih u takvu vatru kad postoji prijetnja velikih novčanih kazni zbog pogrešaka u procesu liječenja”, ističe Ban Toskić.


Liječnica se osvrnula na izjavu ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića koji je na predstavljanju reforme kazao da su “građani bahati” jer kažu da je zdravstvo besplatno.


“Mi smo svi pacijenti, i novinari i liječnici, i kao pacijenti nismo bahati nego smo nezadovoljni onim što nam zdravstveni sustav pruža, a to su sve duže liste čekanja. Potrebno je prvo riješiti što muči pacijente, a ne svaljivati na njih”, kaže liječnica.


Ban Toskić pozdravlja ideju da u mjesta u kojima nedostaje specijalizanata, poput sela i otoka, specijalizanti povremeno dolaze raditi preglede, ali ističe da to “mora biti dobrovoljno za liječnike i dobro stimulirano.