Foto: Jelica FARKAŠ
Osnovna intencija održavanja ovog skupa bila je, u prvom redu, upoznavanje s proizvodnjom najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinova ulja, a kroz predavanje obitelji Belić, čija su ulja među 15. najboljih u svijetu
Udruga maslinara i uljara Zadarske županije Orkula – Biograd na Moru upriličila je još jedno u nizu prigodnih maslinarskih događanja, koje je pobudilo veliko zanimanje članova udruge, ali i ostalih maslinara ovog područja.
Naime, u suradnji s tvrtkom Olea-b.b., u vlasništvu obitelji Belić iz Rapca, svjetski poznatim maslinarima, te hotelskom kućom Ilirija d.d. organizirala je stručno predavanje i degustaciju maslinovih ulja. Tako se proteklog vikenda u prostorijama hotela Kornati biogradske Ilirije okupilo oko 70-ak maslinara, članova udruge, ali i djelatnika Ilirije, koji se kroz segment ugostiteljstva u ovoj tvrtki svakodnevno susreću i s uporabom maslinova ulja. Svako dodatno stručno znanje bit će nam dragocjeno iskustvo, kazali su nam neki od sudionika ovog skupa. Osim biogradskim maslinarima ono će bez sumnje uvelike koristiti i stručnom osoblju, kuharima i konobarima hotelske kuće Ilirije, koja je ovom prigodom na kušanje ponudila i svoje vlastito ulje. Naime, uz desetak najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja o kojima su govorili i koje su ponudili na degustaciju Belići iz vlastitog asortimana, isto toliko ponudili su članovi Orkule iz Biograda i ostalih mjesta Zadarske županije. Što je bio cilj i smisao ovog predavanja i kušanja ulja, kazao nam je Željko Troskot, potpredsjednik udruge i voditelj Orkulinog kluba senzorskih analitičara.
– Osnovna intencija održavanja ovog skupa bila je, u prvom redu, upoznavanje s proizvodnjom najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinova ulja, a kroz predavanje obitelji Belić, čija su ulja među 15. najboljih u svijetu, doista se moglo dosta toga naučiti. Posebna zanimljivost ovih maslinara jest i to što su od masline roda askolana tenera koja je isključivo zelena, stolna maslina, proizveli ulje i postigli svjetska priznanja, kazao je Troskot.
Uz niz zanimljivih podataka o samoj proizvodnji, vremenu i načinu branja, preradi te čuvanju ulja, moglo se dosta naučiti i o tome koje se određene vrste ulja najbolje sjedinjuju s kojom hranom. Jedan od manje poznatih detalja jest da se ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od sorte istarska bjelica idealno sljubljuje s tortom od čokolade, a ulje i kod nas poznate i česte talijanske sorte leccino zbog svoje voćne svježine i trajnog mirisa naglašava profinjeni okus sirove ribe škampa i kozica. Izvrstan okus daje lignjama i sipama na žaru te raznim svježim sezonskim salatama. Sladoled, panna cota i parfe od vanilije, šumskog voća i jagode te kolač od sira i ovčja skuta već s nekoliko kapi leccina postaju čudesna delicija, čulo se između ostalog na skupu.
najnovije
najčitanije
Zadar
PREDAVANJE
Boris Dželalija u sklopu predavanja govorio o opasnim zmijama: Poskok ugrizom izlučuje smrtonosnu dozu otrova
Hrvatska
TREĆA VLADA
Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića
Hrvatska
ZASTUPNICA CENTRA
Puljak pitala Dabru koliko je studirao: “Javili su mi da mu je Grad platio kurs za trenera”
Nogomet
1. ŽNL
Dragovoljac pobijedio Sabunjar i pogurnuo Pakoštane do titule prvaka!
Hrvatska
UDBINA
Dobra vijest za Laudonov gaj : uskoro će biti izgrađena učionica na otvorenom
Ostali sportovi
Josip Perinić
Malonogometni dragulj iz Vrsi: ‘Vrški dres je najteži, ali je i najposebniji’
Županija
NEUSPJEŠNI PREGOVORI
Knez: Je li normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika?
Županija
INCIDENT U KALIMA
Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva
Zadar
ODLUKA HRVATSKIH CESTA
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG DUKIĆA Žmirići otvoreni za sav promet!
Crna Kronika
NEOČEKIVAN ULOV