Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Hrvatska biskupska konferencija

Završilo zasjedanje HBK, jedna od glavnih tema zaštita maloljetnika u Crkvi

Autor: Hina

20.04.2023. 22:08
Završilo zasjedanje HBK, jedna od glavnih tema zaštita maloljetnika u Crkvi

Foto: Davor KovačevićNa proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje je završeno u četvrtak, jedna od glavnih tema rasprave bila je zaštita maloljetnika u Crkvi, izvijestio je na konferenciji za novinare riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić.


Nadbiskup Uzinić, predsjednik Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, napomenuo je da će još neko vrijeme vrijediti stare smjernice te da će nove biti donesene kada se dobro pripreme i jasnije definiraju.


Cilj je uspostava jedinstvenoga ureda za zaštitu maloljetnika za cijeli HBK. Ured bi imao profesionalno zaposlene osobe i određenu mrežu stručnih suradnika, rekao je mons. Uzinić te dodao da bi oni onda pomagali u suočavanju s možebitnim prijavama oko edukacije i svega drugoga što treba činiti kako bi žrtva doista u središtu pozornosti.
Žrtva treba biti, naglasio je, na prvom mjestu ne samo u početnoj fazi, nego i nakon što završi cjelokupni proces.


Vezano uz ovo, rekao bih, da u većini slučajeva nije bilo zataškavanja koliko je bio problem u neadekvatnom i naivnom sučeljavanju s ovom problematikom, rekao je Uzinić.


Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK-a i član Komisije mons. Stjepan Baloban najavio je u drugom dijelu godine obilježavanje 25. obljetnice osnutka Centra.