Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

UDBINA

Dobra vijest za Laudonov gaj : uskoro će biti izgrađena učionica na otvorenom

Autor: Marin Smolčić

17.05.2024. 21:33
Dobra vijest za Laudonov gaj : uskoro će biti izgrađena učionica na otvorenom

Foto: MARIN SMOLČIĆJavna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije uspješno nastavlja s realizacijom svojih projekata, a dobra vijest ovaj put pristigla je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U okviru Javnog poziva za neposredno financiranje projekata koji doprinose održivosti posjetiteljske infrastrukture, osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 42.000 eura za izgradnju „Učionice na otvorenom“ u posebnom rezervatu šumske vegetacije Laudonov gaj kod Udbine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će projekt s iznosom od 33.000 eura, dok će preostali udio potrebnih sredstava koja iznose 9.000 eura po prijedlogu župana Petryja biti osiguran iz proračunskih sredstava Ličko-senjska županija.


Zadnjih dana se koristi svaki trenutak bez oborina kako bi se pripremio teren i u Laudonovu gaju izgradila atraktivna drvena nadstrešnica za posjetitelje s 45 m2 natkrivenog i 20 m2 nenatkrivenog dijela prostora. Bit će opremljena s drvenim klupama i stolovima s dva moderna interaktivna edukacijska elementa, odnosno s istraživačkim stupom s lupom i geološkim stupom. Sukladno ishodovanim dozvolama i projektno-tehničkoj dokumentaciji koju je izradila Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije, ovo je tek prvi korak prema uređenju infrastrukture za posjetitelje u ovom prirodnom biseru koji je desetljećima bio neutvrđenog statusa. Iako je ovaj prirodni komplekst dao pošumiti austrijski maršal Gideon Laudon, ta je impozantna šuma godinama imala neutvrđen status koji se protezao od park-šume, ograđenog lovišta za politički elitu pa do sasvim zanemarene i neuredne šume. Godine 1746. kumpanijski zapovjednik u Buniću, a kasnije austrijski feldmaršal Gideon Laudon naredio je da se živi pijesci dijela Krbavskog polja pošume kako ne bi nanosili štetu poljoprivredi. Kasnije za vrijeme Vojne uprave nasadi su proširivani crnim borom, metlikom i bagremom.


Laudonov gaj prostire se na oko 700 hektara. Od toga je pod crnim borom 310 hektara, a pod hrastom 340 hektara. Ukupno sadrži 518 starih stabala hrasta lužnjaka. Također treba napomenuti da je do sada ova Javna ustanova u suradnji s Općinom Udbina, Hrvatskim šumama i drugim suradnicima provela više akcija čišćenja i zbrinjavanja otpada iz područja posebnog rezervata Laudonov gaj. Na taj način se kroz ovaj projekt želi unaprijediti atraktivnost ove drevne ličke šume i prilagoditi je za prijem posjetitelja, s naglaskom na edukaciju u prirodi djece školskog uzrasta.