Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

INCIDENT U KALIMA

Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva

Autor: Goran Šimunov

17.05.2024. 09:45
Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva

Foto: Arhiva ZLIzgred u utorak u Kalima kada je načelnik Općine Bruno Mišlov vozeći automobilom na haubu srušio predsjednika Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi, 74-godišnjeg Darija Mišlova, da bi potom naglo zakočio pa je Darijo Mišlov pao s haube i zadobio lakše tjelesne ozljede šokirala je zadarsku i hrvatsku javnost.


Protiv 29-godišnjeg načelnika Bruna Mišlova je Policijska uprava zadarska, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, podnijela kaznenu prijavu za počinjenje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom na štetu 74-godišnjaka.


Ozlijeđeni Dario Mišlov nam je kazao kako je u šoku zbog onoga što mu je napravio načelnik Općine.
– Na policiji sam rekao kako uopće ne znam kakve su bile njegove namjere, možda su mu namjere bile da me jako onesposobi, htio me ubiti. To nije normalno. Imam 74 godine, u životu to nisam doživio, priča nam predsjednik udruge DDK Kali o događaju koji se zbio nakon sastanka peteročlanog izaslanstva njihove udruge s načelnikom u općinskoj zgradi.


Načelnik Mišlov nije, pak, pristao na razgovor za medije, već je samo kratko odgovorio na upit upućen na službenu adresu e-pošte Općine kazavši kako su svi navodi o ovom događaju neistiniti i nemaju veze sa stvarnošću.


– Nikada se nisam ogriješio o slovo zakona, niti ičime ugrozio bilo čiju sigurnost ili zdravlje. U ovoj sam priči ja jedina žrtva, izjavio je načelnik Bruno Mišlov.Iznimno dobra suradnja


Govoreći o nezapamćenom napadu na osobu koja kao volonter, bez naknade godinama vodi neku lokalnu udrugu dobrovoljnih darivatelja krvi, Marijana Nadinić, dr. med., voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar rekla je kako ne zna detalje oko ovog događaja u Kalima.


– Poslala mi je kolegica tekst u medijima o tome, koji sam pročitala. Moram danas nazvati Darija Mišlova kako bih vidjela o čemu se radi. Mogu samo reći kako sa svim aktivima dobrovoljnih darivatelja krvi, pa tako i s Udrugom DDK Kali i njihovim predsjednikom Mišlovom, imamo iznimno dobru suradnju.


Ovaj aktiv redovito održava akcije dobrovoljnog darivanja krvi koje su uvijek vrlo uspješne. Ne mogu reći ništa loše o Dariju i samim akcijama dobrovoljnih darivanja krvi koje organizira njihov aktiv i o našoj komunikaciji s njime.


Mi, hvala Bogu, u zadarskoj bolnici nemamo često pad zaliha krvnih pripravaka, ali kad se to dogodi onda se svi voditelji aktiva DDK, pa tako i Mišlov, izuzetno trude da akcije budu što bolje i da se odazove što veći broj dobrovoljnih darivatelja. Jako nam pomažu.


Za Darija mogu reći kako je čovjek humanog karaktera koji se, kao i svi ostali voditelji aktiva DDK, uistinu trudi da mi ne oskudijevamo s krvnim pripravcima, ističe dr. Nadinić.


Dodala je kako su Crveni križ i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu jedine ustanove u Hrvatskoj koje imaju dozvole organiziranja darivanja krvi, a njihov bolnički odjel je regionalni centar koji sukladno organiziranim akcijama od strane Crvenog križa ide na akcije darivanja krvi.Dragocjeni pojedinci


Ni Šime Lisica, ravnatelj Crvenog križa (CK) Zadarske županije i Gradskog društva CK Zadar, kako nam je rekao, ne zna kakva je situacija oko ovog izgreda u kojem su sudjelovali načelnik Kali i predsjednik Udruge DDK Kali.


– Ne znam što se događalo u Kalima. S udrugom DDK Kali zadarski Crveni križ surađuje isključivo kod akcija darivanja krvi. Dario Mišlov vodi ovu kaljsku udrugu i suradnja s njim je uvijek korektna. Dario je svjestan koliko zapravo krv znači i koliko su darivatelji bitni, priča Lisica dodajući kako osuđuje ovo i svako nasilje, budući da nasilje nije nikakvo rješenje.


Dr. Nadinić također je komentirala i pomaganje gradova i općina lokalnim aktivima DDK iz proračuna, navodeći kako gradovi i općine moraju ispunjavati svoje obveze. Dodala je kako ne može o tome puno reći, budući da nije pravnik pa ne zna kolika je zakonska obveza gradova i općina da se pomaže takvim udrugama.


Ravnatelj Lisica, pak, podsjeća kako je svaka takva udruga dobrovoljnih darivatelja krvi neprofitna i humanitarnog karaktera te bi trebali imati podršku gradova i općina.


– Takve udruge, osobito udruge dobrovoljnih darivatelja krvi, kakva je i Udruga DDK Kali, treba podržati, budući da ti ljudi, uz pomoć Crvenog križa Zadar, opskrbljuju zadarsku bolnicu dovoljnim količinama krvi koja je potrebna za pacijente.


Lokalna samouprava treba podržati rad takvih udruga. Ljudi koji vode udruge DDK su volonteri, rade besplatno, najčešće vode aktive dugi niz godina i svi bi trebali prepoznati njihov doprinos ovom društvu. Da nema takvih pojedinaca samo društvo ne bi imalo nekog smisla, zaključuje ravnatelj Crvenog križa Zadarske županije i Gradskog društva CK Zadar.