ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svečanost u Šibeniku

Hrvatska turistička zajednica dodijelila „Zlatne penkale“

Autor: Hina

20.04.2023. 22:18
Hrvatska turistička zajednica dodijelila „Zlatne penkale“

Foto: HTZHrvatska turistička zajednica po 19. je put dodijelila nagrade „Zlatna penkala“ inozemnim novinarima, travel blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj godini, a ovogodišnje nagrade otišle su u Francusku, Poljsku, Kinu, Nizozemsku i Španjolsku.


Nagrade su u četvrtak navečer dodijeljene na tvrđavi Barone u Šibeniku, a na svečanosti su sudjelovala 32 sudionika iz 18 zemalja svijeta.


Najznačajnija nagrada „Zlatne penkale“ je Grand prix, koji se dodjeljuje u pet kategorija: za najbolju reportažu tiskanog ili online medija, za najbolju radijsku reportažu, za najbolju televizijsku reportažu, za najbolji travel blog te za najbolju objavu na društvenim mrežama.
Dobitnik Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija je francuski novinar Sebastien Desurmont čija je reportaža o Hrvatskoj na 40 stranica objavljena u popularnom magazinu GEO, u sklopu koje su prikazane ljepote nacionalnih parkova Krka, Brijuni i Kopački rit.Grand prix za najbolju TV reportažu preuzela je Margozata Dzieciniak iz Poljske, za emisiju „Pytanie na Śniadanie“ čiji su gledatelji mogli vidjeti četiri priloga o Hrvatskoj kao atraktivnoj turističkoj destinaciji.


Nagrada za najbolju radijsku reportažu putuje u Kinu, u ruke Yunzhen Hou sa Shanghai Radio Station, gdje je emitirana posebna emisija „Croatian Rhapsody“.


Najbolji travel blog djelo je Nizozemca Chrisa Thomassena, koji je Hrvatsku prvi put posjetio tijekom zime, a tom je prigodom pisao o Hrvatskom zagorju, Moslavini, Opatiji i Zagrebu.


Španjolke Paula Hernandez Paez i Borja Rodriquez Paez dobitnici su Grand Prixa za najbolju objavu na društvenim mrežama. Tijekom petodnevnog boravka u Hrvatskoj obišli su Dubrovnik, Koločep, Lopud, Šipan te Lokrum, a svoje su fanove najviše informirali o eno-gastronomiji, kulturi i prirodnim ljepotama.


„Protekle tri godine bile su vrlo izazovne za sve nas, a posebice za turistički sektor na globalnoj razini. No, usprkos svim izazovima Hrvatska je postigla odlične rezultate te danas uživamo status destinacije s jednim od najbržih oporavka u turizmu“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.


Svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, šibensko-kninski župan Marko Jelić, direktor TZ Šibensko kninske županije Krešimir Šakić te direktor TZ grada Šibenika Dino Karađole.


„Možda smo teritorijalno gledano mala zemlja, ali se zato možemo pohvaliti izuzetnom raznolikošću, bogatstvom i značajnim doprinosom velikih hrvatskih izumitelja čija otkrića dan danas obilježavaju svijet“, poručio je državni tajnik Glavina.


Župan Jelić nazvao je Šibensko-kninsku županiju “najljepšim mjestom na svijetu s bogatom poviješću i tradicijom što potvrđuju dva šibenska lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a”.