Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

TREĆA VLADA

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Autor: Hina

17.05.2024. 21:52
Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELLHrvatska je u petak navečer dobila 16. Vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ).


Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.


Iskazivanje povjerenja Vladi, saborska je većina popratila pljeskom.
Predsjednik i članovi Vlade svečano su zatim prisegnuli pred zastupnicima, obvezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države.


Saboru je u petak predstavljen i četverogodišnji Program nove Vlade, temelji se na pet prioriteta: uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.


U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto plaću od 1600 eura, minimalnu bruto plaću od 1250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.


Predviđa i rasterećenje gospodarstva za dodatnih 135 milijuna eura neporeznih i parafiskalnih nameta, poticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 milijuna eura. Za modernizaciju željezničkog prometa u idućih deset godina uložit će se šest milijardi eura u željezničku infrastrukturu.


Do 2030. godine, stoji u programu nove Vlade, osigurat će se mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. godine jednosmjenska nastava.


Plenkovićeva treća Vlada također planira udvostručiti jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete, dati godinu dana mirovinskog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.


Povećat će i iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 eura.


Usto, do kraja njenog mandata, mirovine bi se trebale povećati za najmanje 30 posto te će prosječna mirovina iznositi najmanje 750 eura, a za 30 posto povećat će se i socijalne naknade.


Vlada najavljuje smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve pretrage za dodatnih 30 posto, povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30 posto, na vrijednost od 3,8 milijarde eura.


Umjesto 16, Vlada će imati 18 ministarstava


Nova će Vlada, umjesto dosadašnjih 16, imati 18 ministarstava te sedam potpredsjednika: HDZ-ove Tomu Medveda, Davora Božinovića, Olega Butkovića, Branka Bačića, Ivana Anušića, Marka Primorca i DP-ova Josipa Dabru.


Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, a Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i mladih.


Marin Piletić i dalje će biti ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


I Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković zadržavaju iste ministarske pozicije. Obuljen Koržinek resor kulture i medija, Medved hrvatskih branitelja, a Butković mora, prometa i infrastrukture.


Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković preuzima novo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, dok na čelo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva dolazi DP-ovac Josip Dabro. Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan vodit će Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojemu se dodaje i digitalna transformacija.


Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina koji dolazi na čelo Ministarstva turizma i sporta, u kojemu je do sada bio državni tajnik.


Ministarstvo gospodarstva preuzima DP-ov Ante Šušnjar, a novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva njegov stranački mu kolega Ivan Šipić.