– Urod će biti slabiji ponajprije zbog suše i dugotrajnih vrućina, ali i zbog bure koja je puhala u svibnju i prvih dana lipnja jer je tada u vinogradima napravljena velika šteta, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana
Zbog suše koja na Pagu traje već mjesecima, ove će godine urod grožđa biti slabiji od prošlogodišnjeg, a i berba bi mogla početi ranije nego prijašnjih sezona.
– Datum početka berbe određuje se na temelju mjerenja sladora plodova, a berba počinje sredinom mjeseca rujna. Međutim, ukoliko se nastavi sušno razdoblje, berba će početi nešto ranije, kaže Ivica Peranić iz Javne poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore.
Slabiji urod
U vinogradima se vide posljedice dugotrajne vrućine. Na istom grozdu ima bobica koje su se zbog suše već smežurale i potamnile, ima bobica koje su zrele i spremne za berbu, ali ima i bobica koje su još tvrde i zelene. To je, kažu vinogradari, posljedica izloženosti vinove loze suncu i vrućini kakva na Pagu dugo nije zabilježena. Vremenske prilike će, tvrde, imati i pozitivne i negativne učinke. Pozitivno je to što će grožđe imati visoku razinu sladora i zbog toga će vino biti kvalitetnije. Loše je to što će urod biti slabiji u odnosu na prošlu godinu.
Posljednja obilnija kiša na Pagu je pala u studenom prošle godine. U posljednja tri mjeseca samo je dva puta pala vrlo slaba kiša koja nije uspjela natopiti suho tlo.
– Tlo u vinogradu je tvrdo i ono malo kiše što je palo nije ništa pomoglo. Voda je prodrla jedva centimetar u tlo, a ispod toga se nije mogla probiti, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana.
Po procjeni Šuprahe, urod bi mogao biti slabiji za oko 25 % u odnosu na prošlu godinu.
– Urod će biti slabiji najprije zbog suše jer traje dugo, ali i zbog bure koja je puhala u svibnju i prvih dana lipnja jer je tada u vinogradima napravljena velika šteta, kaže Šupraha.
Gegić, trbljan i plavina
Na Pagu se nekada uzgajalo više desetaka sorti grožđa, a danas se najviše uzgajaju gegić koji ima malo zrno, trbljan i plavina koji imaju veliko zrno.
Vinogradari se spremaju za berbu i nadaju se kako će uskoro pasti kiša koja bi umanjila štetu. Naime, zbog vrućine i suše na grozdovima je svakog dana sve više smežuranih bobica koje trule. Kiša bi pomogla makar u zaustavljanju tog procesa koji povećava štetu. Većina vinogradara na Pagu grožđe koristi za vlastite potrebe, a oni koji imaju veće vinograde dio grožđa prodaju na veliko. Godinama su se vinogradari s Paga snalazili na razne načine i grožđe su uglavnom prodavali u okolici Zadra. Međutim, od prošle godine i na Pagu se može prodati grožđe na veliko po cijeni od 6 kuna po kilogramu. Vinogradari kažu kako je to dobro jer im se smanjuju troškovi prijevoza, a mnogi su zadovoljni i s otkupnom cijenom.
Posljednjih godina na Pagu se povećala proizvodnja vina, travarice i prošeka, a mnogi se vinogradi obnavljaju, posebice na području Općine Kolan. Na Pagu se vinogradarstvo polako i uspješno obnavlja i dobiva sve veće značenje u otočnom gospodarstvu.
najnovije
najčitanije
Scena
emotivno
Franka Batelić posjetila rodno mjesto i učinila dobro djelo: ‘Želim promovirati istarsku baštinu’
Kultura
Ne propustite
Bogat program povodom obilježavanja 15. godišnjice i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru
Nogomet
Engleska
Gradski derbi bez neizvjesnosti: Chelsea deklasirao West Ham
Nogomet
Serie A
Verona svladala Fiorentinu i napravila velik korak prema ostanku
Zadar
Od 6. do 10. svibnja
5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja, a tom priliko organizirani su i Dani otvorenih vrata rodilišta
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
HRISTOS VASKRSE!