Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ne propustite

Bogat program povodom obilježavanja 15. godišnjice i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru

Autor: Portal ZL

05.05.2024. 17:19
Bogat program povodom obilježavanja 15. godišnjice i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru

Foto: Mislav Klanac



Muzej antičkog stakla u Zadru bogatom programu obilježavanja 15. godina od otvorenja dodaje i izložbu Helmi Remes i Slate Grove “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. To je izložba dvoje umjetnika iz Finske, Helmi Remes, rođene Finkinje i Slate Grovea, Amerikanca koji živi u Finskoj.


U dosadašnjem radu Muzeja jedna je od zapaženijih međunarodnih suradnji bila organizacija izložbe „Dodir stakla / Izložba suvremenog nordijskog stakla“ 2015. godine. Među autorima radova izloženih u Muzeju te 2015. godine svoj rad je izlagala i Helmi Remes. Kako su uistinu posebne veze svih onih koji osjećaju i vole staklo kao umjetnički medij, a posebno unutar ovako sveobuhvatne i proaktivne institucije kao što je Muzej antičkog stakla u Zadru, Helmi Remes je prepoznata kao umjetnica koja će na izložbi u Zadru sa svojim umjetničkim i životnim partnerom Slateom Groveom prikazati svu ljepotu života u Finskoj, povezanost s prirodom i tradicijom kroz suvremene staklene umjetničke forme.


Helmi Remes i Slate Grove mladi su ljudi, životni partneri, školovani staklopuhači, umjetnici koji žive suvremeni život u skladu s finskim načinom života, povezanosti s prirodom i u privatnom i u umjetničkom smislu. Remes i Grove samostalni su umjetnici, koji po prvi put u Zadru, u Muzeju antičkog stakla predstavljaju svoje radove na zajedničkoj izložbi “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. Zajednički koncept izložbe oboje ih veže da kroz individualne radove u staklu prenesu svoju inspiraciju finskim krajolikom, prirodom, čudesnim izmjenama godišnjih doba, koja neizbježno utječu na način života, ali i na životnu filozofiju. Utkanost tradicije u svakodnevni život, otkrivanje finske povijesti, baštine, mitova i legendi, potrage za svjetlom, tako važnim za život, tog balansa između tame u zimskim danima i neprekidnog dana u ljetu, donose čudesne radove u staklu ovo dvoje umjetnika, koji svoj zajednički izlagački koncept po prvi put prikazuju daleko od Finske, na Mediteranu, u Zadru i Muzeju koji baštini antičkog staklo, staklo prepuno priča i tradicije, univerzalni materijal koji ne poznaje granice, posebno granice umjetničke inspiracije.




Izložba se otvara u ponedjeljak 6. 5. 2024. godine u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja. Kustosica izložbe i autorica kataloga je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.