Petak, 9. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Motivacija za ostvarenje prava slijepih

23.03.2011. 23:00
Motivacija za ostvarenje  prava slijepih


Naša Udruga je osnovana još 1954. godine i danas je jedna od najstarijih zadarskih udruga. Za ovo smo priznanje predloženi od Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, jer oni su jako dobro upoznati s radom naše udruge, koja se u sklopu svojih aktivnosti bori i za njihova prava, kazao je Marinko Vidaić


Među deset kandidata, koji su ove godine predloženi za dobitnike Godišnje  nagrade Zadarske županije, a  o čemu tek treba odlučiti  Županijska skupština na Dan  županije, 16. travnja, je i  Udruga slijepih Zadarske  županije.
Zahvalni Josipu  Kraljiću
Naime, imena ovogodišnjih  kandidata, mogućih dobitnika  javnih priznanja za svoj rad,  koja Zadarska županija već  tradicionalno dodjeljuje svake  godine, obznanjena su na posljednjoj sjednici Odbora za  dodjelu javnih priznanja Zadarske županije. Kako je kazao Marinko Vidaić, predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije, ovo predlaganje  za dobitnike Godišnje nagrade Zadarske županije, je za  njega, kao i za sve članove  Udruge, uistinu veliko priznanje i snažan motiv za njihov  daljnji rad.
– Naša Udruga je osnovana  još 1954. godine i danas je  jedna od najstarijih zadarskih  udruga. Za ovo smo priznanje  predloženi od strane Udruge  tjelesnih invalida Zadarske  županije, jer oni su jako dobro  upoznati s radom naše udruge,  koja se u sklopu svojih aktivnosti bori i za njihova prava.  Također, Zadarska županija  prati naš rad, a osobito smo  zahvalni Josipu Kraljiću,  pročelniku Upravnog odjela  za zdravstvo i socijalnu skrb,  kazao je Vidaić, naglasivši kako zadarska Udruga slijepih  prati svoje članove od njihova  učlanjenja do smrti, pomažući  djeci u integriranju u redovito  školovanje te naknadno i u  pronalasku posla.
Vidaić je ovom prilikom naglasio brojne aktivnosti koje  ova udruga uporno provodi,  pa tako i one sportske, od  kojih unatoč krizi i neimaštini  ni ove godine nisu odustali.  Najavio je tako Dalmatinske  igre, regionalno natjecanje u  šahu i zvučnom pikadu, kojem  je ove godine domaćin upravo  zadarska udruga.
Dalmatinske igre
– Ovogodišnje 25. dalmatinske igre održat će se u Zadru, u vremenu od 25. do 27.  ožujka. Otvorenje će biti upriličeno u petak, 25. ožujka, u  hotelu Porto, s početkom u 16  sati, a šahisti će se natjecati  upravo u ovom hotelu, dok će  mjesto natjecanja u zvučnom  pikadu biti prostorije naše  udruge. Sudjelovat će natjecatelji iz četiri dalmatinske  udruge i to Dubrovačko-neretvanske županije, Šibensko-kninske županije, Splitko-dalmatinske županije i Zadarske županije, najavio je Vidaić.
I ovim je povodom Vidaić  komentirao nezavidan položaj  slijepih osoba u Hrvatskoj, odnosno njihovu uzaludnu borbu  za svoja prava, za povećanje  njihovog mjesečnog dodatka.
– Predstavnici Hrvatskog saveza slijepih nedavno su bili  kod predsjednika Ive Josipovića, on ih je saslušao, razgovarao s njima i obećao im da  će odgovor dobiti za tjedan  dana, ali nažalost, to se nije  dogodilo. Jedina nada su nam  izmjene i dopune Zakona o  socijalnoj skrbi, koji podrazumijeva i povećanje našeg  mjesečnog dohotka, ali ništa  ne očekujemo prije nego što se  taj zakon konačno i ne usvoji,  istaknuo je Vidaić, najavivši  također i prosvjede slijepih  osoba, koji bi se početkom  travnja trebali održati u  Draškovićevoj ulici u Zagrebu, a kojima će se priključiti i  zadarska udruga.