Mi se ipak kao destinacija ne možemo uspoređivati s Dubrovnikom ili Hvarom. Oni imaju veću ponudu nego mi u smislu zabave, što nama kronično nedostaje. Mi imamo više obiteljski, kupališni turizam. Gosti jednostavno koriste jeftinije sadržaje, a skupljih sadržaja kod nas ima tek u tragovima, govori Lukačić
Iz godine u godinu broj turista i noćenja raste, posebno u Zadarskoj županiji. Nakon svake sezone ministar se zadovoljno smiješi, a građanima rekordne brojke turista zvuče spasonosno, naročito zadnjih godina kad naše gospodarstvo trese kriza i recesija, a svega tri mjeseca turističke sezone čekamo kao slamku za spas. No koliko je, s obzirom na potrošačke mogućnosti naših turista, “suma sumarum” sezone zaista pozitivna i je li spasonosna?
Autohtona kuhinja i brza prehrana
Zadarski ugostitelji kažu da su zadovoljni. A da može bolje, uvijek može. Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Zadarske županije, kaže da s obzirom na ono što pružamo, možemo biti zadovoljni.
– Brojke turista rastu, a koliko čujem u Dubrovniku gost potroši po 45 eura. Po tome ispada da je i potrošnja rasla, ali s druge strane, mi se ipak kao destinacija ne možemo uspoređivati s Dubrovnikom ili Hvarom. Oni imaju veću ponudu nego mi u smislu zabave, što nama kronično nedostaje. Mi imamo više obiteljski, kupališni turizam. Ne kažem da dolaze gosti slabije potrošačke moći, nego jednostavno koriste jeftinije sadržaje, a skupljih sadržaja kod nas ima tek u tragovima, govori Lukačić, dodajući da se treba poraditi na tome da se privuče populacija koja više troši.
Pitanje je koliko u tome pomažu sve brojniji restorani brze prehrane, komadi pizze i hamburgeri koji vire na svakom koraku, prekrivajući tako restorane koji u posljednje vrijeme sve više nastoje nuditi domaće proizvode i autohtona jela.
– Autohtona kuhinja je krenula u ponudu i nadamo se da će biti sve više restorana koji žele dobiti oznaku da nude autohtona jela. Interes turista svakako postoji. No neke navike se mijenjaju. Nisu ni Talijani što su bili, u smislu uživanja za stolom. A ni restorane brze prehrane ne možemo zabraniti. Turisti više ne leže na plaži po cijele dane. Oni su mobilni, žele u pet dana obići cijelu obalu i njima su restorani brze prehrane korisni. No to je upravo ono – što smo ponudili, to i imamo, ističe Lukačić.
Ugostitelji (ne)zadovoljni
U ispitivanju mišljenja turista o tome što im je važno na njihovu putovanju, često odgovaraju da je to ljubaznost i uslužnost domaćina. Važno je, smatra Lukačić, obrazovanje kadra.
– Prije nekoliko godina došlo je gotovo do zatvaranja ugostiteljskih škola. Interes djece za to zanimanje je bio sasvim pao pa smo uveli stipendije. Krenuli smo sa 500 kuna po učeniku. Sad smo na pragu rješenja. Kroz zadnje četiri godine tako su se vratili učenici u te škole u cijeloj županiji i sad će iz njih izaći kvalitetni kadar. Tako da ne moramo uvoziti radnu snagu iz susjednih zemalja i unutrašnjosti. Inače, mislim da je sve manje pritužbi na neljubaznost konobara. Važno je da je čovjek iz struke i onda se zna ophoditi s gostom, kaže Lukačić.
Kad se podvuče crta, ugostitelji su sve u svemu zadovoljni sa sezonom.
– Ne možemo reći da je u bilo kojem segmentu sezona lošija od prošlogodišnje. U globalu smo zadovoljni. Jedino što su nam troškovi porasli pa nam manje ostane za život. Bruto promet je možda veći, ali skuplje su najamnine, doprinosi, naknade, kreditna zaduženja… Sve je teže od toga živjeti, zaključuje Lukačić.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
DHMZ
Danas pretežno sunčano, temperature idu do 26 stupnjeva
Nogomet
Grande Torino
Obilježena 75. obljetnica zrakoplovne nesreće koja je odnijela cijelu momčad, stradao je i jedan Riječanin
Style
Daje elastičnost
Želite li poboljšati izgled svoje kože? Ovo je najbolji način za povećanje kolagena bez krema
Moda
Cipele za vjenčanje
4 savjeta kako da svaka mladenka pronađe najljepše cipele
Style
Uljepšavajuća
Poznajete li apteniju? Sukulentna biljka koju je vrlo lako uzgajati, a također je dobra za jelo
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
uz blagoslov pape Franje