
Foto: VINARIJA STINA
Na samom pragu plavetnila Jadranskog mora, ondje gdje brački kamen ljube sunce i vjetrovi, rađa se priča o vinariji Stina. Smještena je u Bolu na otoku Braču, a povijest Stine ogleda se u slavnoj zgradi Prve dalmatinske vinarske zadruge, podignute 1903. godine, kada su se brački vinogradari odlučili suprotstaviti izazovima sudbine. Danas, zahvaljujući viziji i investiciji poduzetnika Jake Andabaka i tvrtke Jako vino d.o.o., Stina je ponovno oživjela 2009. godine, ulaskom u novo poglavlje – moderno, ali s dušom predaka.
Vlastita inspiracija
Sa 65 hektara vinograda raspršenih po najsunčanijim padinama otoka, Stina njeguje četiri autohtone sorte koje svojim korijenima grle kamenito tlo, crpeći snagu iz stoljeća prirodnih izazova. Njihova filozofija? Spoj tradicije i inovacije, u kojem se svaka kapljica vina klanja baštini i terroiru, dok istovremeno govori jezikom suvremenog vinskog svijeta.
Prepoznatljive bijele i prazne etikete Stina vina nisu slučajne – one su prazno platno i izazov svakome da pronađe vlastitu inspiraciju, kao što su i oni pronašli svoju u kamenu, moru i ljudima Brača. Njihov slogan »vino za inspiraciju« nisu samo riječi – to je životna filozofija.

FOTO: VINARIJA STINA
Vrhunski spoj
Podrum je smješten tik uz more i šapuće priču o novoj vinskoj renesansi Brača. Portfelj Stine broji 12 etiketa, a svaka nosi djelić bračkog duha: od plavaca, pošipa, vugave, do pjenušca i slatkog Prošeka. No, među njima najsnažniju auru ima – Stipančić.
Upravo smo Stipančić imali priliku kušati u ležernoj i opuštenoj atmosferi Gligorine kušaonice sireva na otoku Pagu. U potrazi za savršenim parom među njihovim sirevima, naišli smo na gastronomski spoj koji je nadmašio sva naša očekivanja – spoj u kojemu su se aromatska kompleksnost vina i punina paškog sira isprepleli u pravoj simfoniji okusa.
Stina Stipančić, 2019.
Ako postoji vino koje može pronijeti dah kamenih proplanaka, šapat aromatičnog bilja i žestinu otočkih vjetrova, tada je to Stina Stipančić – istinska vinska poezija iz srca Brača.
Stipančić dolazi iz jednog od najnepristupačnijih vinogradarskih položaja Hrvatske – tzv. Pustinje Stipančić, iznad Murvice, gdje se vinova loza, u inat prirodi, hvata za život na nadmorskoj visini od 300 do 400 metara. Tlo je skeletno, bogato krednim vapnencem, a ekstremni nagibi zahtijevaju gotovo akrobatsku spretnost berača.
U tim surovim uvjetima, Plavac mali rađa malo, ali kvalitetno: prinosi su skromnih 350 grama po trsu, a svaka bobica nosi koncentrat terroira – soli, sunca i mediteranskog bilja. Rezultat? Vino koje osvaja nepce elegancijom, finoćom i dubinom.
Stina Stipančić iz berbe 2019. u čaši se ponaša poput otmjenog, vitkog baletana – čvrsto, ali graciozno. Boja mu je duboka, tamno rubinska, a na nosu dominiraju arome zrelih kupina, crnih trešanja, šljive, plemenitog duhana, elegantne i profinjene vanilije uz natruhe, kadulje i ružmarina. Okusi su dodatno obogaćeni notama tamne čokolade, rogača, kože, crnih višanja, duhana i mediteranskog bilja. Na nepcu vino je sočno, s finim svilenim i nimalo divljim taninima te je iznimno balansirano, s vibrantnom svježinom koja mu jamči dug život u boci. Ovo vino ne boji se starenja. Ono ga pozdravlja i veseli se budućoj tercijarnoj aromatici koja će ga obogatiti, poput srebrnih vlasi na elegantnim glavama otmjene gospode.
Fermentacija na prirodnim kvascima i odležavanje 12 mjeseci u barrique bačvama francuskog i slavonskog hrasta daje mu dodatnu dimenziju, bez nadvladavanja prirodnog izraza sorte i terroira.
Ovaj izrazito gastronomski raspoložen Plavac Mali traži poseban trenutak: uz janjetinu ispod peke, zrele sireve poput onog Paškog starosti od 8 do 12 mjeseci ili bogate ragú umake, s čime ujedno pokazuje svoju pravu raskoš.
Samo nekoliko tisuća boca iz 2019. svjedoči o ekskluzivnosti ovog vina, a njegova etiketa, nagrađivana je na brojnim međunarodnim festivalima te dodatno podsjeća: Stipančić je vino koje nadilazi konvencije i postaje živo umjetničko djelo.
U svakoj čaši Stipančića skriva se priča o otoku, kamenu i ljudima, a ono je vino koje svojom mineralnom raskoši traje dugo nakon posljednjeg gutljaja te vas poziva na novo, neodoljivo putovanje otokom Bračem.
Piše: Manuela PLOHL
najnovije
najčitanije
Županija
osvojili broncu
Mlade snage benkovačkog pododbora SKD-a Prosvjeta gostovale na ‘Zlatnom opanku’
Gospodarstvo
hnb
Rast i viši dohoci jačaju otpornost financijskog sustava, no rastu rizici
Županija
biograd na moru
Na Memorijalnoj atletskoj utrci predstavljena kampanja ‘Budi zakon – Postani policajac/policajka’
Košarka
u 35. godini
Miro Bilan proglašen za najkorisnijeg igrača talijanskog prvenstva
Županija
obojica obećavaju razvoj
U drugi krug u Povljani na Pagu idu Ivan Pogorilić i Šime Jurišić. Dolazi kraj “pozitivnoj stagnaciji”?
Zadar
bivša gradska glasnogovornica
U Zadru pokopana Iris Bajlo
Zdravlje i ljepota
odmorite svoje tijelo
Wellness studio Zenith savršeno je mjesto za one kojima je potreban predah od užurbanog stila života
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘DIJETE JE PLAKALO…’ Zadranin zgrožen situacijom u kafiću: ‘Takvi likovi su primjer neodgojenih ljudi…’
Zadar
zanimljivi podaci
Kako je glasao Zadar? Donosimo detaljan pregled po kvartovima
Zadar
PRIPREMA ZA POŽARNU SEZONU