Foto: VINARIJA DALMATIAN EGO
Dalmaciji, gdje je more staro kao kamen, a kamen tvrd poput ljudskog ponosa, rodila se nova vinska priča – Dalmatian Ego. Ime koje nekome zvuči kao provokacija, a nekome kao priznanje. Jer treba imati popriličan ego – da se uhvatiš posla u kojem loza prkosi buri, suncu i škrtom tlu, a ti vjeruješ da će iz tog prkosa nastati visoko kvalitetno vino s egom.
Priča počinje 2021. godine, kada je Nikola Baran, današnji vlasnik, preuzeo firmu i vinograde na Jadrtovcu. Danas, svega četiri godine poslije, Dalmatian Ego raspolaže s 50 hektara vinograda na jednom od najpoznatijih položaja u Dalmaciji.
Mozaik autohtonih sorti
Sorta po sorta, trs po trs, Dalmatian Ego gradi mozaik isključivo autohtonih dalmatinskih sorti – onih koje su stoljećima rasle iz kamena i preživljavale samo zahvaljujući upornosti i karakteru.
U vinogradima na Jadrtovcu njeguju se pošip, maraština, babić, tribidrag i plavac mali, a osobitu pažnju privlači svrdlovina – stara, gotovo zaboravljena sorta koja je po prvi put u povijesti zasađena izvan svoje domicilne zadarske regije.
Taj potez, promišljen i vođen sugestijama prof. Ede Maletića, govori o viziji i želji da se tradicija ne čuva kao relikvija, već kao živi organizam koji raste i širi se.
Dalmatian Ego obuhvaća tri mikro terroira u kojima svaki od njih priča vlastitu priču. Vrpolje, položaj koje su tako nazvali zbog pogleda na isto, s crvenicom koja puca pod suncem i južnim ekspozicijama, daje vina puna topline, ali i svježine.
Veli Jože, nova je nada projekta posađena uz široke redove, promišljeno i moderno, također na crvenici, ali s nešto manje kamena nego na susjednom Žaboriću.
Žaborić je pak dragulj za tribidrag, na kamenitom, vapnenačkom, skeletnom tlu – loza je gotovo mitska, svaka borba za kap vode ujedno je borba za karakter.
Na jednoj od lokacija posađen je i matičnjak, simbol trajnosti i reprodukcije. Očito se Dalmatian Ego ne želi zadovoljiti samo sadnjom, već želi ostaviti i genetski trag u budućnosti dalmatinskog vinogradarstva.
Cijela je proizvodnja certificirana ekološki. Mali prinosi, zelene rezidbe, plijevljenje vinograda – sve to govori o filozofiji koja se ne vodi kvantitetom, već autentičnošću.
Tri lica iste priče
Brend Dalmatian Ego već sada ima jasno razvijene linije i planove. Ego je premium linija vina, ozbiljna, strastvena, namijenjena onima koji žele razumjeti terroir. Fjaka je opuštenija, entry level linija, ali razvijena s istom filozofijom iskrenosti. Bubble linija je linija pjenušaca proizvedenih Charmat metodom.
Iako još uvijek bez vlastite vinarije, Baran i njegov tim rade svoja vina u suradnji s perfekcionističkom vinarijom Galić, i strpljivo čekaju da se u iduće dvije-tri godine izgradi dom za Ego. »Čekamo Vinsku omotnicu«, kaže Nikola, s osmijehom koji odaje i ambiciju i strpljenje – dvije rijetke, ali neophodne vrline u vinarskom svijetu.
U razgovoru s Nikolom Baranom osjeća se mirna odlučnost. On ne želi običnu vinariju, već brend koji će u deset godina postati sinonim za autohtone sorte i ekološku proizvodnju. Desetogodišnji plan je jasan: do 300 000 boca godišnje, vinarija u Jadrtovcu i prepoznatljiv identitet.
No iza brojki stoji nešto dublje – ideja da se dalmatinski ego može pretočiti u vino. Onaj isti ego koji tjera čovjeka da ustraje na škrtom tlu i da se ne preda ni buri ni tržištu. Onaj koji je odraz pravog dalmatinskog karaktera, jer u Dalmaciji, loza mora imati ego da bi preživjela. A ako ga ima loza, mora ga imati i vinar.
Ego, Tribidrag, 2021
U čaši, Ego Tribidrag, pokazuje zašto ova vinarija već sada izaziva pažnju ozbiljnih poznavatelja vina. Vino se otvara sporo i senzualno, s mirisom koji polako gradi napetost. Na nosu dominira bogatstvo bobičastog voća – kupine, maline, crni ribiz – uz elegantne tonove tamne čokolade, crnog čaja, kože i diskretne vanilije. Sve je precizno posloženo, alkohol ne iskače, već nosi strukturu kao topli okvir mirisne slike. Bouquet je pun, voćno-začinjen, ali profinjen, s onom rijetkom lakoćom kojom se istodobno osjeća snaga i suzdržanost.
Na nepcu vino potvrđuje tu unutarnju eleganciju: tanini su svilenkasti, ali prisutni, svježina živa i čista te daje vinu ritam. U aromatskom registru izmjenjuju se note kave, crnog čaja, tamnog bobičastog voća i kadulje, a iza svega ostaje dugi, suhi finiš s diskretnom crnom voćnošću. To je vino s karakterom, ali bez agresije – robusno, a opet nježno. Pri stajanju u čaši, javljaju se tragovi kože i duhana, a u pozadini i note suhog bilja, kadulje i smilja koji ga vraćaju u njegov mediteranski krajolik iz kojeg je ponikao.
14 % alkohola djeluje lako i prirodno, gotovo paradoksalno za sortu koja često zna djelovati teže. Ovdje se alkohol ne osjeti, već ga nosi harmonija i tekstura. Taj balans između snage i elegancije ono je što ovo vino izdvaja – primjer sorte izveden s mjerom i razumijevanjem.
Servirano na lagano rashlađenih 18 °C, vino pokazuje punu širinu, nježnost tanina i dubinu mirisa koji tek naznačuju svoj tercijarni potencijal. Još uvijek mlado, ali s obećanjem da će tijekom nekoliko godina razviti plemenite tercijarne arome.
To je vino koje traži autohtona moćna jela – paški sir, janjetinu u vinskom umaku od graška, dobar steak ili ragu od divljači. Ali i bez hrane, ovo vino funkcionira kao iskustvo samo za sebe.
Lakoćom i elegancijom govori jezik svijeta, ali srcem ostaje čisto dalmatinsko – vino u kojem će svi pronaći užitak, bez obzira odakle dolaze.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Proračun za 2026.
“Vlada ‘pleše po rubu’ i propušta stvoriti zalihe u dobrim godinama”
Zadar & Županija
15. studeni
PREGLED DANA Selidba škola, hitna reforma hitne i sramotan napad na zadarske srednjoškolce
Zadar
trn u oku
Tko kaže da na Poluotoku fali parkinga? U pješačkoj zoni uvijek ima mjesta
Hrvatska
pandorina kutija
Branitelj o neoustaštvu: “Ako prestanemo reagirati, ako se povučemo, postajemo suučesnici”
Županija
advent u hanu
Blagdanska čarolija po prvi put stiže u Maškovića han
Zadar
KONCERT
Legendarni srpski pjevač dolazi na Višnjik! Pjevat će na Valentinovo, donosimo detalje
Crna Kronika
NAPAD
INCIDENT NA VELESAJMU! Napadnuta dva učenika iz Zadra
Hrvatska
Mišljenje stručnjaka
Željko Marušić o nesreći u Sv. Filipu i Jakovu: ‘Kazneni zakon je manjkav, potrebno je…’
Crna Kronika
Prometna nesreća
Vozač prešao na suprotni trak i poginuo nakon sudara s tegljačem
Zadar
OD IDUĆE GODINE