Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ZANIMLJIV PROJEKT

Zanimljiv projekt Osnovne škole Franka Lisice u Polači: 'Kad se male ruke slože...'

Autor: Šime Ćurko

21.09.2023. 17:49
Zanimljiv projekt Osnovne škole Franka Lisice u Polači: 'Kad se male ruke slože...'

Foto: OŠ POLAČA



Osnovna škola Franka Lisice u Polači dobila je prigodnu vanjsku učionicu. Zanimljiv je to projekt, kojeg je vodio Mateo Torić, profesor povijesti.


– U našoj školi postoje razne izvannastavne aktivnosti, od ove godine aktivna je i školska zadruga, tako da smo i do sada imali dosta projekata. Cilj je potaknuti nastavnike i učenike na kreativnost, ali i na suradnju. Bilo je lijepo vidjeti kako se međusobno nadopunjujemo u raznim predstavama koje smo imali pa jedini vode glumce, drugi izrađuju rekvizite, a treći se brinu za scenu i slično. Imali smo i brojna prigodna događanja vezana za godišnji plan i program ili događanja iz povijesti, posebno iz Domovinskog rata. Najnovija ideja bila nam je učionica u prirodi i ona je odnedavno u funkciji, kaže Torić, koji je pojasnio o čemu se radi.


– Uobičajene školske učinioce danas su sve više digitalizirane, što je dobro, i u skladu s vremenom u kojem živimo. Međutim, priroda je uvijek svima privlačna i željeli smo učenicima omogućiti drugačiji oblik nastave. Tako smo u školskom dvorištu, u kojem imamo puno mogućnosti izraziti našu kreativnost, izradili klupe i uredili prostor koji učenici dok je lijepo vrijeme mogu koristiti za nastavu.


Foto: OŠ POLAČA


“Kad se male ruke slože…”




Torić dodaje da je projekt dokaz kako »kad se male ruke slože, sve se može«.


– Klupe su od drveta koje smo naručili iz Like. Koristili smo i benkovački kamen, a sve smo radili s učenicima. Poslove koji su zahtijevali rad s alatom obavljali smo domar Zoran Zelić i ja, a učenici su pomogli u okviru onoga što mogu. Prigodno su obojili klupe, pa je jedna simbol Dalmacije, druga Slavonije, treća brdske Hrvatske. Ruku su dali i roditelji, pa je tako Jure Vukić, otac naše učenice, svojim bagerom iskopao temelje za učionicu. Nakon svega dobili smo prostor koji je učenicima zanimljiv ne samo za vrijeme nastave, nego i na odmoru tako da se okupljaju na klupama, razgovaraju i druže se, što je također važno istaknuti.


Otvaraju se i ideje za nove projekte.


– Sve radimo uz podršku ravnatelja Mate Bobanovića, a u planu nam je još jedna ovakva učionica u kojoj bismo mogli koristiti i digitalnu opremu. To bi bio pravi spoj modernog i prirodnog, zaključio je Torić.