Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

projekt Općine Starigrad

»Okusi baštinu« nastavlja se kao čista esencija tradicije

Autor: Nikolina Lucić

26.06.2023. 08:40
»Okusi baštinu« nastavlja se kao čista esencija tradicije

Foto: TZ OPĆINE STARIGRADTuristička zajednica općine Starigrad nositelj je projekta »Promocija maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture u Općini Starigrad«, akronim »Okusi baštinu«, kojim se želi povećati svijest o značaju lokalnog ribarstva i akvakulture te potaknuti stanovništvo općine Starigrad te turiste na veću konzumaciju jela od lokalnih namirnica i proizvoda marikulture i ribarstva.


Projekt obuhvaća organizaciju edukativnih i gastroradionica za lokalnu zajednicu te turističkih manifestacija na kojima će se promovirati maritimna baština područja te proizvodi lokalnog ribarstva i akvakulture, i to kroz pripremu i prezentaciju tradicionalnih jela, jednako kao i raznolikosti u mogućnostima pripreme novih jela od tradicionalnih namirnica.


Ujedno će se ukazati na sve prednosti konzumacije ribe za zdravlje te potrebu očuvanja okoliša i tradicije u cilju održivosti daljnjeg razvoja.


IVAN ĆORIĆ/ TZ OPĆINE STARIGRAD


Promocija ribe
Turizam kao glavna gospodarska grana na području općine Starigrad, a uskoro i Centar za školjkarstvo, koji bi se trebao otvoriti u Selinama, platforma je za jačanje pozicije sektora ribarstva i akvakulture kojim će se aktivirati i lokalno stanovništvo te ujedno unaprijediti kvaliteta turističkog proizvoda područja.


Direktorica TZ-a općine Starigrad Marjana Marasović ističe da je provedba projekta počela 2022., kad je nabavljena oprema za održavanje gastromanifestacija na otvorenom te je održano sedam gastronomskih događanja, od edukativnih do turističkih.


– U ovoj godini nastavlja se druga faza projekta u sklopu koje su dosad održane gastromanifestacije u travnju i svibnju. Pred nama je još nekoliko turističkih gastromanifestacija, tematske izložbe fotografija, edukativne radionice za djecu, izrada rješenja virtualne stvarnosti, izrada tematske brošure i kalendara, najavila je Marasović, istaknuvši da je svrha projekta pridonijeti snažnijem vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove i kulturno – maritimne baštine te tradicije ribarstvenog područja LAGUR-a Tri mora s naglaskom na podvelebitsko područje.


TZ OPĆINE STARIGRAD


– Projektom je obuhvaćena cjelokupna lokalna zajednica, školska djeca, ugostitelji, turisti… Ima funkciju edukacije u pogledu vrijednosti lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture i poticanja na povećanje korištenja u prehrani, kako u domaćinstvima tako i u ugostiteljstvu, kao značajan segment turističke ponude.


Njime se promoviraju lokalni proizvođači, dodala je Marasović, istaknuvši da područje LAGUR-a Tri mora obuhvaća prostor visokovrijedne prirodne i kulturne baštine s dugom maritimnom tradicijom.


Dobri resursi


– Ona je na području općine Starigrad bila manje zastupljena s obzirom na to da je nekadašnji način života na podvelebitskom prostoru bio više vezan za planinu, ali zajedno a okolnim područjima i jačanjem akvakulture u podvelebitskom kanalu čini značajan resurs koji svakako treba vrednovati, zaštititi i snažnije promovirati.S obzirom na turizam kao glavnu gospodarsku granu područja, neupitni su turistički potencijali kroz snažniju implementaciju proizvoda lokalnog ribarstva i akvakulture u turističku ponudu, pojasnila je direktorica turističke zajednice, zaključivši da se, s obzirom na nabavljenu opremu za održavanje gastromanifestacija i uspostavljene temelje kroz dvogodišnju provedbu raznovrsnih događanja, planira nastaviti provoditi tematske aktivnosti pod nazivom »Okusi baštinu« i u narednim godinama, uz proširenje i na druge elemente lokalne tradicije.