Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

o zadarskim zaštitnicima

Dječji vrtić »Sunce« izdao svoju prvu slikovnicu

25.11.2022. 14:52
Dječji vrtić »Sunce« izdao svoju prvu slikovnicu

Foto: DJEČJI VRTIĆ SUNCEDječji vrtić »Sunce« je izdao svoju prvu slikovnicu pod nazivom Sveti Krševan, Sveta Stošija i Sveti Zoilo – zaštitnici grada Zadra.


Prije dugog niza godina, točnije 2011. godine u ustanovi »Sunce« proveden je projekt pod nazivom »Zaštitnici grada Zadra«. Odgojiteljice Vedrana Vulić i Martina Rados osluškivale interes djece i slijedile ga. Svakodnevno nudeći poticaje djeci, odgojiteljice su ih potakle na sve dublje uranjanje u svijet mašte. Djeca su se izražavala na mnoge načine, dramatizirala su, konstruirala te likovno stvarala.


Zanimala su se za bedeme, samu izgradnju građevina te su sve to ponovno prerađivali u vrtiću. Ilustracije nastale tijekom tog projekta krase ovu slikovnicu te su ujedno bile i poticaj za stvaranje tekstualnog dijela ove slikovnice.
Velika vrijednost ove slikovnice jest što se bavi pitanjem osobnog i kulturnog identiteta, budući da je u doba globalizacije takvo što od iznimne važnosti poticati kod djece i to u što ranijoj dobi, a predškolska ustanova je upravo idealno mjesto za to.Materijal za ovu slikovnicu je čekao svoj pravi trenutak negdje skriven, no nije izgubio na svojoj vrijednosti zbog potencijala koji posjeduje. Izniman značaj ove slikovnice jest što je ona od djece stvorena djeci.


– Ova slikovnica posvećena je svima koji gaje ljubav prema rodnom gradu. Želja nam je da ova slikovnica ostane kao trag ljubavi prema gradu Zadru. Slikovnica nije običan predmet, ona je čarolija. Dječji vrtić »Sunce« najavio je izdavanje slikovnice o još jednom zaštitniku, Svetom Šimunu, stoga posljednji stih najavljuje… Šimun mu je ime, ali za njega čuvamo nove rime, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića »Sunce«, Mirjana Miočić dodajući kako bi htjela zahvaliti svim entuzijastima koji su doprinijeli da ova slikovnica dobije opipljivu formu, prvenstveno voditeljicama projekta i djeci koja su sada već izrasla u mlade ljude.


– Velika zahvalu upućujemo i djelatnicima i ravnateljici Narodnog muzeja Zadar Renati Peroš i to za podršku u organizaciji samog događanja, kao i Gradu Zadru, posebno Upravnom odjelu za odgoj i školstvo što su prepoznali vrijednost ovog projekta. Ovim putem Dječji vrtić »Sunce« svima čestita Dan grada Zadra i blagdan Svetog Krševana. Volite svoj grad, budite ponosni na njega i na ljude koji žive u njemu!, naglasila je ravnateljica Miočić.