Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U HOTELU KOLOVARE

"LIFE WILD WOLF": U Zadru održan sastanak o provedbi terenskih aktivnosti projekta

Autor: Đurđa Baljak

21.09.2023. 16:45

Foto: Arif SitnicaU Hotelu Kolovare održan je sastanak o provedbi terenskih aktivnosti projekta »LIFE WILD WOLF« u suradnji s Lovačkim savezom Zadarske županije. Koordinator cjelokupnog projekta je Institut za primijenjenu ekologiju iz Italije, a projekt sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na sastanku su sudjelovali predstavnici lovoovlaštenika s područja županije koji sudjeluju ili će tek sudjelovati u ovom projektu.


Pored toga, na sastanak su bili pozvani i predstavnici zaštićenih područja, Hrvatskih šuma te članovi mreže motritelja ili tim »Tragača«, koje koordinira nadležno Ministarstvo. Projekt provodi 17 partnera i 8 europskih zemalja s ciljem razvijanja stručne osnove i operativnih protokola koji doprinose prikladnijem upravljanju populacijama vukova te kritičnim situacijama približavanja vukova naseljima. Projekt je započeo 1. siječnja 2023. godine i trajat će pet godina, a tijekom toga razdoblja cilj je usmjeriti se na smanjenje međudjelovanja vukova i pasa, smanjivanje učestalosti napada vukova na pse, ograničavanje križanja vukova i pasa te istraživanje povezanosti stupnja križanosti te smjelog ponašanja vukova i križanaca. Pored toga, uložit će napore za smanjenje uzroka koji privlače vukove blizu naselja.


O vuku i čovjeku govorio je predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije, Damir Perić.
– Kroz radionicu »Konkretne akcije za očuvanje vukova divljim u antropogenim krajolicima u Europi«, Neška Vukšić Končevski, Slaven Reljić, Andrea Solić i Josip Kusak predstavili su naše glavne ciljeve. Teško je reći koliki je točan broj vukova na području Zadarske županije, ali se svakako može reći kako je zastupljen i nije ugrožen. Trenutno skupljamo vučji izmet kako bismo napravili genetsku analizu, a podatke smo podijeli s našim ovlaštenicima, pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat. Vuk nije prijetnja čovjeku jer bježi od njega ili se skriva. Do napada može doći jedino ako je jedinka bijesna. No, takvi slučajevi nisu zabilježeni. Međutim, u našim selima ljudi uglavnom imaju između dvadeset do trideset ovaca i ako dođe do napada vuka njima to predstavlja veliku štetu jer žive od toga. Država bi po tome pitanju trebala snažnije reagirati u smislu brzine isporuke i veličine poticaja, kazao je Perić te dodao kako im je cilj osvijestiti njihove ovlaštenike, ali i cjelokupnu javnost, kako se vuk ne smije ubijati jer je zaštićena vrsta i zato što predstavlja važnu kariku u ekološkoj ravnoteži koju, kako kaže, uglavnom remeti čovjek.


Projekt »LIFE WILD WOLF« ima za cilj razviti čvrstu stručnu osnovu, razvijanjem i testiranjem operativnih protokola za učinkovito postupanje sa smjelim vukovima. Tijekom trajanja projekta nastojat će ograničiti ili otkloniti izvori hibridizacije (lutalice, podivljali psi u šumi, divlja odlagališta i sl.), smanjiti smrtonosne ishode interakcije vukova i pasa kroz zaštitu lovačkih pasa (ispitivanje zaštitnih prsluka na primjeru Dalmacije) te uključiti lovce u promatranje i praćenje kroz fotografiranje, snimanje i uzimanje genetskih uzoraka.


Foto: Arif Sitnica