Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ODRŽIVI TURIZAM

Rajski rujan na Silbi lijepa pozivnica posezonskim gostima

Autor: Nikolina Lucić

21.09.2023. 17:29
Rajski rujan na Silbi lijepa pozivnica posezonskim gostima

Foto: TZ SILBAIza Silbenjana je živahan kolovoz, standardno mjesec u kojem otok Silbu kao turističku destinaciju posjeti najviše gostiju, onih koji ljetuju u vlastitim kućama za odmor, onih koji iznajmljuju smještaj, koji je na Silbi uglavnom u objektima u domaćinstvu, ali zamjetan je i porast jednodnevnih izletnika koji dolaze vlastitim ili izletničkim brodovima iz raznih okolnih destinacija na kupanje i razgledavanje Silbe, te uživanje u gastrononomskoj ponudi, kaže nam Natasha Kadin, direktorica Turističke zajednice otoka Silbe istaknuvši kako su ovo ljeto samo u kolovozu imali čak 24 javna kulturna i sportska događanja.


Svakodnevna događanja


Posjetitelji Silbe mogli su gotovo svakodnevno uživati i u dnevnim ili večernjim aktivnostima na otoku, biti na koncertu ili pogledati film, zaplesati, ili se natjecati na turniru u balotama, poznatom silbenskom »Turniru u šibicama«, okušati se u igri »Čovječe ne ljuti se« sa živim figurama.


– Već nam je predsezona ove godine statistički pokazala da se naš trud da produljimo turističku sezonu itekako vidi te smo imali veliki porast broja gostiju u svibnju i lipnju, a ovaj rast očekujemo i u posezoni. Sve je to u skladu s našim, ali i regionalnim i nacionalnim razvojnim strategijama održivog turizma kroz koje se sustavno bavimo produljenjem sezone, za sada na proljetne i jesenske periode, a u budućnosti i na cijelu godinu. Tako bi se rasteretila sama špica sezone, a naši gosti bili bi u prilici upoznati svakodnevni život otočana tijekom cijele godine, ističe Kadin i dodaje kako Silba i u posezoni mami posjetitelje.
– Da sam ja turist koji odabire Silbu za svoj odmor, ili uopće našu obalu i otoke, bez razmišljanja bi radije birala rujan nego kolovoz. Trenutno je temperatura zraka 26, a mora 24 stupnja, puše lagani maestral, ima mjesta u smještajnim kapacitetima, a i cijene su manje nego u samoj špici sezone. Ribari na Žaliću prodaju frišku ribu, a bilo je i degustacije na licu mista, restorani uglavnom još rade, nigdje nije gužva, ni na plažama ni u ugostiteljskim objektima i zaista se može opustiti i uživati ovaj naš pravi, lijepi, ugodni Mediteran, kaže Kadin i dodaje kako su iza njih već dvije velike manifestacije koje tradicionalno organiziraju u rujnu.


Foto: IFS SILBA


Plivački maraton


Prvi vikend rujna bio je rezerviran za deveti po redu »Toreta Open Water« plivački maraton. Ukupno 110 plivačica i plivača nastupilo je na utrci, što predstavlja i rekordan broj natjecatelja na »Toreta Open Water« plivačkom maratonu.


– Organizator natjecanja je »Klub daljinskog plivanja Donat Zadar«, kojem je ovog puta asistirao domaćin – »Klub daljinskog plivanja Silba«, uz mnogobrojne sponzore i donatore. Cijeli vikend bio je obilježen plivačkim utrkama, što je privuklo i značajan broj posjetitelja na otok. A protekli vikend imali smo malo drugačije, ali također natjecanje: »Big Game Fishing Silba«, u organizaciji Šprtskog ribolovnog društva »Galeb«, koje je ove godine okupio čak 14 natjecateljskih timova iz Istre i Rijeke te s otoka Raba, Lošinja, Paga, ali i s brojnih otoka zadarskog arhipelaga, uključujući lokalne snage, priča Kadin te dodaje kako je bilo i velikih ulova koji su odmah podjeljeni posjetiteljima pa se u subotu, 16. rujna, organizirala završna fešta uz gostovanje klape Leut.


– U nastavku posezone vraćamo se, kao i svake godine, uređenju našeg otoka i pripadajućim radionicama, pa će nam uskoro doći već udomaćena ekipa iz udruge »Dragodid« i održati još jednu suhozidnu radionicu kroz koju ćemo zajedno popravljati otočke suhozide te se baviti obnovom prirodne lokve Drage. U koje god doba godine posjetili otok Silbu, uvijek ima aktivnosti u koje se gosti otoka mogu uključiti ako žele, ali i uživati u ovom posebnom otoku, njegovim valama i putevima, miru i tišini te u kvaliteti života kakvu sve rjeđe možemo naći drugdje, zaključuje Kadin.


Foto: KDP DONAT