
U četvrtak, trećeg dana Tuna, Sushi & Wine Festivala, festivalski je Trg Petra Zoranića postao uobičajeno okupljalište Zadrana, turista, ljubitelja dobre morske spize, gurmana željnih novih okusa i drugačijih jela, inspiriranih japanskom gastronomskom baštinom. U nju naši domaći majstori kuhari itekako uspješno mogu i znaju uklopiti vrhunske namirnice iz Jadrana.
Chef zadarskog restorana Foša Saša Began odavno je pokazao i dokazao svoju kuharsku kreativnost i znanje. Nije ga slučajno, stoga, baš prije dva dana poznati gastro vodič Gault & Millau proglasio „Velikim chefom sutrašnjice“. U festivalskoj je kuhinji Began u četvrtak pripremao dva jela koja su doslovce planula puno prije nego su organizatori, pa i on sam mogli predvidjeti. Njegovi burgeri od brancina u bao parenom pecivu te yakitori riblji ražnjići od mesa i jetrice brancina, kao jela dana kojih više na festivalu neće biti u ponudi, bili su čisti pogodak.
U tim su se jelima spojili kreativnost chefa Begana i sjajni veliki brancini ugljanske tvrtke MarFish koja jedina u Europi koristi ike jime japansku metodu usmrćivanja ribe. Ta metoda osim trenutne paralize tek izvađene ribe uključuje i ocjeđivanje od krvi. Za razliku od uobičajene ribe, ovom se metodom postižu bolji okus i tekstura mesa, ali tek nakon nekoliko dana odležavanja, naravno u primjerenim uvjetima. Nije čudno stoga da MarFish brancine u svojoj ponudi imaju svi ozbiljni restorani u Hrvatskoj. I ne, ne nude ih kao „divlju“ ribu.
Organizator 7. TS&W Festivala, Turistička zajednica grada Zadra, kojoj su pridruženi brojni partneri, svakog dana organizira i prateće programe uz sam glavni gastronomski dio – radionice i prezentacije. U četvrtak su, tako, Petra Perinović i Sofija Lukačić iz Turističke zajednice općine Pašman zadarskoj publici predstavile pašmanski Fish Food & More Festival koji će se održavati krajem srpnja i početkom kolovoza ovoga ljeta. Ovaj će festival će biti prava ljetna gastronomsko-zabavna fešta, a cilj organizatora je veće korištenja ribe i ribljih jela u svakodnevnoj prehrani.
U petak se festival nastavlja velikim Marendinom kojeg će pripremiti učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Ovi su đaci, budući konobari i kuhari, stalno nazočni na Festivalu kao velika pomoć glavnim kuharima, a sutra će i sami biti kuharske zvijezde – kuhat će crnu paštu s tartarom od brancina i kremom od graška.
Petak navečer će biti osobito zabavan – točno u 21 sat počinje koncert grupe Ljetno kino.
najnovije
najčitanije
Svijet
potpora
Trump stoji iza ministra obrane unatoč novom slučaju curenja informacija
Hrvatska
zagrebački nadbiskup
Kutleša: Papa Franjo bio svjedok evanđeoske jednostavnosti i duboke duhovnosti
Nogomet
bundesliga
Niko Kovač skupo platio pobjedu protiv Borussije Monchengladbach
Županija
mještani uživali
Na Uskrsni ponedjeljak u Poljica Brigu održan turnir u bućama
Zdravlje i ljepota
Prirodni lijek
Ovih pet vrsta čaja smiruju probavu i bolove u želucu
Zadar
Najveći kršćanski blagdan
Uskrs u deveteročlanoj obitelji Frakin: ‘Potrebno je biti u miru sam sa sobom i taj mir prenijeti na djecu’
Hrvatska
zahlađenje
Sljedeći tjedan nas čeka nova promjena vremena
Zadar
Župni vikar
Fra Pavle Ivić o Uskrsu, mladima, ali i društvenim mrežama: ‘Virtualni svijet u kojeg se brzo začahurimo je laž i obmana’
Zadar
MORE HITOVA
RASPRAVA NA REDDITU: ‘Koja vam je najdraža zadarska pisma’: ‘Zadnji stih je za suzu pustit’
Nogomet
ODLUKA KOMISIJE