– Cilj je pravovremeno ubrati masline uz što manje nagnječenja, te nastojati da vrijeme od branja masline do meljave traje što kraće. Bilo bi najbolje kad bi se u istom danu moglo ubrati i samliti masline, zaključio je Đani Benčić
U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar jučer je održano predavanje “Povratak maslinarstvu – izazov za budućnost Zadarske županije”. Predavanje je organizirano u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a predavao je prof. dr. sc. Đani Benčić izvanredni profesor Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Tijekom predavanja je prof. dr. sc. Benčić predstavio svoj rad na na katalogizaciji i inventurizaciji autohtonih hrvatskih sorata masline. Ovaj rad je posebno važan zbog velikog broja sinonima koje imaju naše sorte masline, ali i zbog upoznavanja i razvrstavanja karateristika sorti u uzgoju. Osim predstavljanja svojega rada predavanje je bilo prigoda za upoznavanjem maslinara i uljara s najnovijim znanstvenim saznanjima u maslinarstvu i uljarstvu kao i kretanjima na tržištu u drugim mediteranskim zemljama.
– Italija i Španjolska drže monopol na tržištu maslinovog ulja, ali moramo uzeti u obzir da sve više zemalja uvozi ekstra djevičansko maslinovo ulje i tu je naša prilika. Ekstra djevičansko ulje je i hrana i lijek i zato se moramo okrenuti proizvodnji takvih ulja, a za to imamo sve preduvjete. Naši maslinici su godinama bili zapušteni i nisu tretirani nikakvim kemikalijama tako da je tlo čisto, djevičansko i to trebamo isticati u predstavljanju naših ulja, rekao je prof. dr. sc. Benčić. On je istaknuo važnost ekološke proizvodnje maslinovog ulja jer je u tome naša budućnost. Rekao je kako bi se hrvatski maslinari trebali okrenuti starim, zapuštenim maslinicima i stvoriti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje nije zagađeno nikakviv kemikalijama. Na predavanju je govorio i o samom procesu obrade maslina i dobivanja maslinovog ulja, odnosno koji su sve faktori potrebni da se iz ploda masline izvuče najbolje.
– Cilj je pravovremeno ubrati masline uz što manje nagnječenja, te nastojati da vrijeme od branja masline do meljave traje što kraće. Bilo bi najbolje kad bi se u istom danu moglo ubrati i samliti masline, zaključio je Benčić.
Na predavanju se okupio veći broj zadarskih maslinara, među kojima je bio i nagrađivani Ivica Vlatković.
najnovije
najčitanije
Županija
OKUS OTOKA
PAG NA MENIJU: Nagrađeno autohtono u prezentaciji idealne gastro-turističke destinacije
Hrvatska
DEBLJE BUŠTE
Evo koliko su povećane plaće u turizmu uoči sezone. Hoće li to biti dovoljno?
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Zadar
DHMZ
Danas promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Nogomet
UGODNO IZNENAĐENJE
Delegacija srpskog nogometnog saveza posjetila Josipa Skoblara u Privlaci: ‘Ove fotografije oživljavaju sjećanja’
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Zadar & Županija
TOČKA NA I