Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DEMANTIJ

Hernadi nije sudjelovao u razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a iz 2019. godine

Autor: Hina

25.04.2023. 14:39
Hernadi nije sudjelovao u razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a iz 2019. godine

Foto: Arhiva NLDirektor MOL-a Zsolt Hernadi, u Hrvatskoj osuđen za podmićivanje bivšeg premijera kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, nije sudjelovao u razgovorima između Vlade RH i MOL-a o mogućem otkupu dionica MOL-a u Ini, doznaje se u utorak u vladi.


Reakcija iz vlade uslijedila je nakon što je RTL u petak objavio ekskluzivni intervju s čelnikom MOL-a koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, ali nije dostupan hrvatskom pravosuđu i ne priznaje odluke hrvatskih sudova.


U vladi kažu da Hernadi nije sudjelovao u konkretnim razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a u Ini koji su vođeni između tadašnjeg ministra Tomislava Ćorića s glavnim izvršnim direktorom MOL Grupe Jozsefom Molnarom, uz sudjelovanje predstavnika investicijskog savjetnika Lazarda, angažiranog od strane vlade.
Ističu da je, od 2019. kada je sklopljen ugovor s investicijskim savjetnikom Lazardom i započeo proces dubinskog snimanja Ine, vlada aktivno radila na mogućem otkupu MOL-ovih dionica.


U ljeto 2020. investicijski savjetnik Lazard je predstavio svoje izvješće o vrijednosti Ine temeljeno na izvješćima koja su Lazardu dostavili drugi profesionalni savjetnici (pravni, financijski, okolišni), slijedom dubinskog snimanja poslovanja kompanije.


Izvješće je, navode, pokazalo da je vrijednost Ine u vertikalnoj integriranosti poslovanja, tj. Ininoj prisutnosti u istraživanju i proizvodnji, rafinerijskom poslovanju te maloprodaji.


„Konkretnije podatke o procjeni vrijednosti Ine Vlada nije mogla i ne može objaviti prije svega jer je Ina kompanija listana na Zagrebačkoj burzi te bi iznošenje bilo kakvih brojki predstavljalo ponašanje koje može izazvati distorziju na tržištu u suprotnosti s odredbama Zakona o tržištu kapitala i Zakona o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti.


Javno smo komunicirali da je preduvjet realizacije transakcije da se prodavatelj i kupac dogovore oko cijene i drugih uvjeta”, poručuju u vladi.


Navode i da je po zaprimanju Lazardovog izvješća, u studenom i prosincu 2020. održano nekoliko krugova razgovora s MOL-om kada je predstavljena okvirna vladina ponuda za otkup dionica MOL-u.


Hernadi je presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbe da je sada zatvorenog bivšeg premijera Sanadera podmitio s 10 milijuna eura kako bi se, prilikom izmjena ugovora, osigurao povoljniji status mađarskom partneru u Ini u kojoj država ima vlasnički udio.


Tim izmjenama ugovora, presudio je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom, a dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju tada nerentabilnog plinskog poslovanja.


Hernadijevu tužbu protiv ranijih presuda prošloga je tjedna odbio i Ustavni sud, što je MOL nazvao još jedim teško objašnjivim postupkom, pozivajući se na “presude tri neovisna međunarodna suda” koji smatraju da nije bilo korupcije prilikom MOL-ovog preuzimanja vlasništva u Ini.