Foto: LUKA JELIČIĆ
Gastronomska manifestacija »Pag na meniju«, koja slavi tradicionalne otočne gastronomske delicije iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija kao simbol početka nove turističke sezone, jer proljeće na Pagu vrijeme je mlade janjetine i paškog sira.
Svakoga dana u sklopu programa »Pag na meniju«, posjetitelji i otočani mogli su uživati u izvrsnoj gastronomskoj ponudi i paškim specijalitetima po promotivnim cijenama u restoranima Na Tale i Na Katine, Uhlinac, konobama Bile i Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru, uz klape Galijoti i Sol.
Uvertira u sezonu
Na tragu raznolikosti otoka Paga, nastala je prvotno manifestacija »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« i istoimena kuharica kojom srednja škola u Pagu kontinuirano radi na revitalizaciji tradicionalne kuhinje otoka. Prvotno zamišljena kao projekt u sklopu Dana Zadarske županije, ova je ideja nadrasla samu sebe i postala prepoznatljivost škole.
»Krivci« za ovu izvrsnu manifestaciju su profesori i učenici SŠ Bartula Kašića, koji ovom manifestacijom osiguravaju visok nivo kvalitete ugostiteljske ponude, ali i postavlaju određene standarde koje treba poštivati.
– Ove se godine kroz zaseban projekt posvećujemo boljoj promociji »Paga na meniju«, a prvo ćemo predstavljanje imati sljedećeg tjedna tijekom Dana otvorenih vrata naše škole, kazala je ravnateljica Marija Pećirko, poručivši kako su od ove godine odlučili zahvaliti im i nagraditi poslovne partnere paških ugostitelja i kao partnere projekta, uključiti ih u sustav manifestacije.
– Za oznaku »Pag na meniju« ugostitelji trebaju u svojoj ponudi imati izvorne otočne proizvode, janjetinu, sir, maslinovo ulje i vina, kao i šparoge i druge sezonske proizvode. Standardi su visoki i zahtijevaju određenu požrtvovnost, ali sve se radi s ciljem bolje promocije naše otočne gastronomske baštine, istaknula je Pećirko.
Sir kao simbol
Namjera projekta »Pag na meniju« jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi.
Promocije paške gastronomije nema bez sira, tako da je zaslužna dobitnica oznake »Pag na meniju« u kategoriji partnera projekta, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga. Predsjednica udruge Martina Pernar Škunca, koja je u sklopu manifestacije pred stotinama posjetitelja u Paškoj sirani održala sveobuhvatnu prezentaciju proizvodnje i prerade paškog sira, potvrdila nam je kako bez sira nema promocije Paga.
– Dio smo »Paga na meniju« i s ponosom predstavljamo naš doprinos prezentaciji naše baštine, što je sada u sklopu projekta i službeno prepoznato, naglasila je Pernar Škunca, pohvalivši napore organizatora u ostvarenju planova zacrtanih projektom.
Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude i poboljšanje turističke ponude otoka kroz proširenje gastronomske ponude koja će se očuvati od zaborava. Proširenjem znanja o autohtonoj lokalnoj kuhinji potaknut će se njena primjena u lokalnim restoranima, a kod turista proširiti autentičnost doživljaja destinacije.
Cilj projekta je i očuvanje nematerijalne kulturne baštine i promoviranje OPG-ova i ugostiteljskih objekata koji njeguju tradiciju, a sve s namjerom dobre prezentacije otoka i grada Paga kao idealnog gastro-turističkog odredišta.
Pun pogodak
– Našim nositeljima, od kojih mnogi izlažu na našem prvom sajmu »Najbolje od Paga«, želim najbolju sreću i uspjehe u poslu, jer »Pag na meniju« puno je više od gastronomske manifestacije. Ona povezuje proizvođače hrane, vinare, sirare i ugostitelje s jedne, te njihove kupce i lokalne umjetnike s druge strane, kazala je Vesna Karavanić, direktorica paške Turističke zajednice naglasivši kako ovo proljetno druženje tradicionalno označava početak turističke sezone.
– Potvrđuju to mnogobrojni posjetitelji na predavanju u Paškoj sirani i na našem obilasku gradom. Zahvaljujemo našim gostima i domaćima nudeći najbolje od otoka u proljeće. Obuhvatili smo raznolik program, a završavamo velikom fritajom i sajmom »Najbolje od Paga«. Ove nam se godine na naš natječaj za suvenir grada Paga prijavila šarolika skupina umjetnika i kreativaca, pa čak i s otoka Raba i iz Zagreba, koji rade s paškom sirovinom, na što smo vrlo ponosi i što smo i pošteno nagradili, istaknula je Karavanić zaključivši kako ih ovo ljeto očekuje još jedan bogati »Festival paške čipke« i šestodnevni program paškog ljetnog karnevala, koji slavi veliku obljetnicu.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
TREĆA VLADA
Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića
Hrvatska
ZASTUPNICA CENTRA
Puljak pitala Dabru koliko je studirao: “Javili su mi da mu je Grad platio kurs za trenera”
Nogomet
1. ŽNL
Dragovoljac pobijedio Sabunjar i pogurnuo Pakoštane do titule prvaka!
Hrvatska
UDBINA
Dobra vijest za Laudonov gaj : uskoro će biti izgrađena učionica na otvorenom
Nogomet
ARGENTINSKI GENIJALAC
Salveta s Messijevim potpisom za Barcelonu prodana za 760.000 funti
Ostali sportovi
Josip Perinić
Malonogometni dragulj iz Vrsi: ‘Vrški dres je najteži, ali je i najposebniji’
Županija
NEUSPJEŠNI PREGOVORI
Knez: Je li normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika?
Županija
INCIDENT U KALIMA
Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva
Zadar
ODLUKA HRVATSKIH CESTA
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG DUKIĆA Žmirići otvoreni za sav promet!
Crna Kronika
NEOČEKIVAN ULOV