Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

domaćin CRO Race utrke

Šansa za promociju i razvoj cikloturizma

Autor: Nikolina Lucić

25.09.2023. 09:00
Šansa za promociju i razvoj cikloturizma

Foto: Arhiva ZL

Najpoznatija domaća biciklistička utrka CRO Race u svojem će osmom izdanju ponovo prohujati našom regijom. Međunarodna biciklistička utrka bit će održana od 26. rujna do 1. listopada i ugostit će dvadeset biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije. U sklopu šest etapa biciklisti će, na trasi od gotovo 1.000 kilometara koja tradicionalno spaja primorje s kontinentom, proći kroz osam županija i Grad Zagreb te obuhvatiti kako već poznate, tako i potpuno nove destinacije. Sudeći prema atmosferi i dojmovima koji su vladali prošlih sezona, uzbuđenja neće nedostajati ni ove godine jer je sudjelovanje vrhunskih timova i biciklista idealan recept za dinamičnu utrku i neizvjesnu borbu za pobjedu. Grad Biograd na Moru drugu godinu za redom domaćin je osmog izdanja CRO Race utrke koja pretvara Hrvatsku u sportsku arenu promovirajući je kao poželjnu turističku destinaciju s naglaskom na cikloturizam. Biograd je startna pozicija druge etape (Biograd – Novalja) koja starta 27. rujna 2023. godine.


Medijska pažnja


Startovi i ciljevi etapa svima su već dobro poznate lokacije – pitoreskni gradovi, općine i županije koji željno iščekuju karavanu posjetitelja i natjecatelja. Za razliku od prošlog izdanja kad je utrka startala na istoku Hrvatske, ovogodišnja prva etapa vozit će se na relaciji Primošten – Sinj (185 km), druga će ići od Biograda na Moru do Novalje (119,5 km), treća će spajati Otočac i Opatiju (133,5 km), četvrta, ujedno i najduža, Krk i Labin (191 km), Crikvenica i Ozalj bit će start odnosno cilj pete etape (188 km), a završna šesta etapa tradicionalno će se voziti od Samobora do Zagreba (159 km).


– Domaćinstvo ove prestižne utrke je prilika za promociju grada Biograda na nacionalnoj i međunarodnoj razini, što će gradu Biogradu donijeti veću medijsku pažnju i vidljivost grada s prekrasnom obalom, okolicom i velikim potencijalom za razvoj cikloturizma. Ova manifestacija će privući bicikliste u destinaciju, potaknuti na razvoj aktivnog turizma te razvoj biciklističke infrastrukture u gradu s prekrasnom obalom, okolicom i velikim potencijalom za razvoj cikloturizma. S obzirom na to da se prvo domaćinstvo CRO Race utrke pokazalo uspješnim, ne sumnjamo da će se to isto ponoviti i ove godine i imati pozitivan učinak na grad uključujući promociju, turizam i razvoj cikloturizma, kaže direktorica Turističke zajednice grada Biograda na Moru Nives Jeličić, dodavši da je TZ suorganizator utrke i osim financijske potpore, pomaže i medijski manifestaciju promovirati putem weba, društvenih mreža i lokalnih medija.


Direktorica Turističke zajednice grada Biograda na Moru Nives Jeličić


Ekološki projekt


Domaćinstvo biciklističke utrke CRO Race prvenstveno je odlična prilika za promociju destinacije na širem nacionalnom i međunarodnom nivou. Grad će dobiti značajnu medijsku pažnju i promociju. Tijekom prijenosa utrke gledatelji širom svijeta će imati priliku vidjeti ljepotu i atrakcije grada.


– Jedna od pozitivnih stvari je i uključivanje lokalne zajednice u organizaciju događanja, a utrka može inspirirati i druge da se okrenu aktivnom načinu života, pojasnila je Jeličić, naglasivši da su u suradnji s TZ-om općine Pakoštane sudjelovali na projektu označavanja biciklističkih staza i postavljanja servisnih bike stanica, jer su svjesni da ova regija ima značajan potencijal za razvoj cikoturizma i unapređenje kvalitetne biciklističke infrastrukture.


– Trenutno projekt obuhvaća staze na području Biograda, Pakoštana i Vranskog jezera, a uključenjem partnera, TZ-a općine Sv. Filip i Jakov, staza će se širiti. Cilj je je kvalitetno urediti staze, unificirati oznake kako bismo stvorili bolje uvjete za bicikliste i potaknuli ih da na dva kotača istražuju destinaciju, pojasnila je Jeličić, naglasivši da se korištenjem sunca kao obnovljivog izvora energije za pogon servisnih stanica naglašava održivost i ekološku osviještenost projekta.


– Označavanje biciklističkih staza i postavljanje servisnih stanica stvara bolje uvjete za bicikliste i potiče cikloturizam u regiji. Biciklistički turizam privlači posebnu vrstu turista – one koji žele aktivno istraživati destinaciju, obogaćuje turističku ponudu i privlači posjetitelje koji će dulje boraviti u regiji. Potencijal ovog projekta je unaprijediti kvalitetu turističke ponude, potaknuti održiv turizam i promovirati aktivni način života, čineći Biograd na Moru i okolicu još privlačnijim odredištem za bicikliste, zaključila je.